Jasna Đuričić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon svetske premijere u Berlinu, film Miloša Pušića "Heroji radničke klase" biće prikazan večeras na Festu u okviru Glavnog takmičarskog programa, a glavna glumica Jasna Đuričić kaže da želi da veruje da "u moru nesreće i tuge ipak postoji hepiend za dobre junake".

Đuričićeva tumači glavnu ulogu – Lidiju koja radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt. Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

– U moru nesreće i tuge koja nas okružuje, postoji negde i neka pobednica, kao što je moj lik Lidija. S tim u vezi je osmišljen taj hepiend, naivno i optimistično možda, ali je potrebno. Želim da verujem da se na kraju tim dobrim junacima nešto lepo dešava, a to je inače jedna imaginacija koja pruža publici priliku da mašta šta se desilo dalje – rekla je glumica.

Jasna Đuričić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uz nju igraju i njen suprug Boris Isaković, Predrag Momčilović, Aleksandar Ðurica, Filip Ðurić, Stefan Beronja Cile, i drugi.

Reditelj Pušić je istakao da je njegov film o zajedništvu i prijateljstvu, što nam svuda nedostaje.

– Odrastao sam među običnim ljudima, nisam bio nikada deo elite koja se takođe u filmu pojavljuje. Ovde je surov kapitalizam koji smo želeli i prizvali, i u filmu ilustrujemo šta nam on donosi. Možda neće svima toliko biti odmah privlačan film kada saznaju o čemu se radi. Ovo je ipak veoma važna tema, ali i teška, da ne bude samo zabava. Na Berlinalu smo dokazali da može proći takva priča. Opet, film nije hermetičan, samo za art-house publiku i festivale, već komunicira sa svima – kaže Pušić i dodaje da još nije određen datum redovne distribucije fima u Srbiji, ali da bi voleo da ovako mali film, bez jake kampanje, ima svoj uspešan bioskopski život.

Miloš Pušić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Scenario za „Heroje radničke klase“ napisao je reditelj u saradnji sa kolegama – Dušanom Spasojevićem („Odumiranje“) i Ivanom Kneževićem.

– Prva verzija scenarija nije imala dovoljan prostor tih radnika na gradilištu. Želeo sam da upravo njih učinimo stvarnim, a da ne budu papirnati likovi. Pokušali smo da začinimo humorom, da imamo duhovite momente, iako to i ne ide toliko uz ovako surovu priču – rekao je Spasojević.

Istakao je da je film „autorski odgovor na lažno ulepšavanje stvarnosti“.

– Drago mi je da smo uspeli da napravimo „crni film“, jer sam ranije mislio da nije moguće danas stvoriti projekat na nivou „crnog talasa“ po ugledu na Žiku Pavlovića – kaže koscenarista.

„Heroji radničke klase“ će biti na programu Festa i sutra u Dvorani kulturnog centra, a poslednjeg dana, 6. marta, imaće dve projekcije – u Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Fontana.

Bonus video: Jasna Đurićić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar