Foto: Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia; ZUMA Archive / Zuma Press / Profimedia; NASA / akg-images / Profimedia; Chris DELMAS / AFP / Profimedia

Sletanje na Mesec, prvo pojavljivanje Bitlsa na američkoj TV i govor Martina Lutera Kinga "Ja imam san" spadaju među 75 najuticajnijih trenutaka na malim ekranima prema rangiranju Televizijske akademije uoči večerašnje 75. dodele Emi nagrada.

Članovi Akademije iz televizijske industrije sarađivali su sa stručnjacima i kritičarima kako bi sakupili osam decenija TV istorije i glasali na listi koja je objavljena u petak. Na sam vrh stavili su prvo sletanje Apola 11 na Mesec 1969. i deklaraciju Nila Armstronga o „velikom koraku za čovečanstvo“. Na drugom mestu su izveštaji o napadima 11. septembra na Svetski trgovinski centar, a na trećem nastup Bitlsa 1964. u „Šou Eda Salivana“.

Kingov govor „Imam san“, održan 1963. godine, kada je oko 250.000 demonstranata svih rasa marširalo ka Vašingtonu zahtevajući jednaka prava na glasanje i ekonomsku pravdu, rangiran je na šestom mestu, piše „AP“.

Dok na vrhu liste dominiraju istorijski događaji, pojavljuje se i mnoštvo izmišljenih momenata iz klasičnih TV drama, komedija i specijala, uključujući Linusa koji recituje priču o rođenju u filmu „Božić Čarlija Brauna“ iz 1965. (br. 14), kao i kultni momenat iz „Sopranovih“ 2007. godine, iz poslednje scene kada se ekran zamrači (br. 36).

Na rang listi se nalazi i jedna scena iz serije nominovane ove godine – poslednji trenuci Nika Ofermana i Mareja Bartleta u HBO seriji „Last of us“ (br. 56). Oferman je već osvojio Emi za specijalnu epizodu prošle nedelje, a „The Last of Us“ je među najboljim nominovanim, zajedno sa „Naslednicima“, „Belim lotosom“ i „Ted Lasso“.

Na listi su i epizoda „Ellen“ u kojoj Elen Dedženeres otkriva da je gej (br. 13), zloglasna „Soup Nazi“ epizoda „Seinfeld“ (br. 27), debi spot Majkla Džeksona „Thriller“ ( br. 48), nastup Vitni Hjuston na Super Bolu „Star Spangled Banner“ (br. 65) i nekoliko trenutaka iz „Ulice Sezam“ i „Mister Roger’s Neighborhood“.

„Emi“ se prenosi uživo večeras iz Los Anđelesa, nakon četiri meseca odlaganja zbog štrajkova u Holivudu. Najviše se očekuje od serije „Naslednici“ čija poslednja četvrta sezona je već osvojila Zlatni globus i nagrade kritičara.

Televizijski ekvivalent Oskara obično se održava u septembru, no organizatori su umesto toga dogovorili susret u januaru, smatrajući – očito s pravom – da će štrajkovi glumaca i scenarista do tada završiti i da će najveće zvezde ponovno moći da prošetaju crvenim tepihom.

Predviđanja su jasna: serija “Naslednici” bi trebalo sa svojih 27 nominacija da osvoji mnoštvo nagrada, uključujući i onu za najbolju dramsku seriju. Ova od kritičara hvaljena HBO produkcija prati moćnu i bogatu porodicu Roj, na čelu medijskog carstva, u njihovim privatnim svađama. Za najbolju dramsku seriju su nominovani i „Kuća zmaja“, „Andor“, „Nazovi Saula“, „Yellowjackets“, „Kruna“ i „Beli lotus“.

Troje od šest nominovanih za najboljeg glumca u dramskoj seriji dolaze upravo iz „Naslednika“ – Kiran Kalkin, Džeremi Strong i Brijan Koks. Sara Snuk je favorit za nagradu za najbolju glumicu, a Metju Mekfajden, koji je upravo osvojio Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u seriji, ima dobre šanse da to ponovi.

Serija „Naslednici“ takmiči se za trofej uz takođe HBO seriju „The Last of Us“, adaptaciju istoimene video igrice, koja je dobila 24 nominacije za najprestižnije televizijske nagrade. Oštra šik satira „Beli lotus“ (23 nominacije) može se nadati da će osvojiti Emi za najbolju sporednu glumicu u dramskoj seriji. Jedina zvezda koja se vratila u drugoj sezoni serije, koja se ovaj put odvija u Italiji, je Dženifer Kulidž.

„Ted Lasso,“ dvostruki dobitnik Emija za najbolju seriju, takmiči se za nagradu za najbolju komediju u konkurenciji sa serijama „Abbott Elementary“, „The Marvelous Mrs Maisel“, „The Bear“, „Barry“, „Only Murders In The Building“, „Wednesday“ i „Jury Duty“.

Što se tiče gledanosti Emija, ona je već nekoliko godina u velikom padu. Prošlogodišnju ceremoniju pratilo je 5.9 miliona gledalaca, čak manje od izdanja 2020. pod nadimkom „PandEmmys“, kada su zvezde ostale kod kuće zbog pandemije. Ceremonija koju će voditi glumac Entoni Anderson počinje u Los Anđelesu u 17 sati po lokalnom vremenu (2.00 po našem).

Bonus video: Jadran Malkovič – Kako sam dobio ulogu u seriji Ted Lasso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar