Na srpskoj književnoj sceni dogodilo se nešto o čemu će se u sledećim danima tek pričati. Izdavačka kuća "Plato" objavila je knjigu "Po zanimanju: Ana Miloš" u kojoj za sada nepoznati autor piše o prevari koju je napravio objavivši knjigu u Srbiji pod imenom ženske osobe koja ne postoji.

„Kraj raspusta i druge priče“ Ane Miloš, objavila je izdavačka kuća „Booka“ 2020. godine. Međutim, kako se ispostavlja, autorka pod tim imenom nije stvarna osoba, već je u pitanju lažno ime iza kojeg, kako piše portal „Bookvar magazin“ stoji muškarac, koji se, po još neproverenim izvorima zove Miloš K. Ilić, koji je književnik mlađe generacije.

Naime, kako se pretpostavlja, pravi autor je uz pomoć svoje prijateljice organizovao prevaru, tako što se ona predstavljala kao dotična Ana Miloš pred izdavačkom kućom i u javnosti.

Ivan Bevc Foto: Printscreen/YouTube/Talija by Luna Lu

Ivan Bevc, vlasnik izdavačke kuće „Booka“, kaže za Nova.rs da on „nikada ne traži ličnu kartu kada potpisuje ugovor sa autorom“.

– Kada sam upoznao devojku koja se predstavljala kao Ana Miloš, pretpostavljao sam da je u pitanju pseudonim, ali to mi nije smetalo. Meni je ključan kvalitet, a ta zbirka priča je bila jako dobro napisana, i već je bila u užem izboru za određene nagrade.

Bevc dodaje da on „kao izdavač u celoj priči ne vidi nikakav problem“.

Foto: Booka

– Ovo je možda malo „čikanje“ srpske književne scene. Nekad su žene bile podcenjivane kao pisci, a ovo je možda pokazatelj da su se stvari promenile i da je popularno objavljivati kao ženski autor – smatra Bevc.

U biografiji Ane Miloš, pisalo je da je „autorka“ objavila zbirku priča „Kraj raspusta“ (2019) i zbirku poezije „Govori grad“ (2020). Dobitnica je nagrada Miodrag Borisavljević (2016) i Đura Đukanov (2019). Zbirka „Kraj raspusta“ našla se u širem izboru za Andrićevu nagradu, kao i u užem izboru za nagradu „Edo Budiša“.

„Iz, za sada, neproverenih izvora saznali smo da je Miloš K. Ilić pisao priče i potpisivao ih pod pseudonimom Ana Miloš dok je osoba koja se u javnosti tako predstavljala i nastupala na književnim manifestacijama zapravo njegova drugarica koja se bavi glumom“, piše „Bookvar magazin“, koji se bavi temama iz sveta kulture.

Knjiga koja se tek pojavila u javnosti „Po zanimanju: Ana Miloš“ (Plato), bez imena autora, otkriva verovatno puno toga vezano za ovo neobično podmetanje u književnom svetu.

Foto: Promo

“Po zanimanju: Ana Miloš” je spis koji je već pet godina u nastajanju, a koji će u trenu ostaviti utisak na svakoga ko je ikada čuo za ovu autorku. A, nakon svega, postavlja se jedno jedino pitanje: ko sve piše na domaćoj književnoj sceni, ako takva više uopšte i postoji, i šta je sve potrebno uraditi da biste postali objavljeni književnik…ili književnica“, piše u najavi ovog izdanja na sajtu „Platoa“.

Svi ti, dodaje se, najrazličitiji doživljaji mnogih književnika, urednika, prevodilaca, lektora, čitalaca, novinara, kritičara, poznanika, možda i prijatelja, simpatija, mrzitelja, nemih posmatrača iz mračnih kutaka internetskog prostranstva, a sa kojima je Ana Miloš na različite načine dolazila u kontakt, davali su joj uvek još jedan sloj.

„Naravno, to se stalno dešava: mi smo uglavnom predstava koju drugi imaju o nama, svoji smo samo sami sa sobom, i to možda, ponekad, u izuzetnim prilikama. Međutim, u slučaju Ane Miloš takav zaključak ipak ima drugačije značenje. Svi ti ljudi zaista jesu uspeli da od nekoga ko u stvari ne postoji naprave osobu od krvi i mesa, koja pokreće tu krvavu mašinu“, kaže se u opisu ovog neobičnog dela.

I na društvenim mrežama se danas uveliko priča o ovom slučaju, i tek će se pisati.

Inače, Miloš K. Ilić, koji se nezvanično pominje kao mogući autor knjige (i prevare), je sa svojom pričom „Rovac“ ušao u najuži krug za nagradu u konkursu koji su raspisali „Bookvar magazin“ i „Optimist“.

Međutim, da cela priča oko ove književne prevare možda baš i nije bezazlena, govore i reči Ivana Bevca, koji se ipak ograđuje od celog ovog „performansa“ ako je služio kao zloupotreba.

– Ako je autor koristio ženski identitet da bi komunicirao sa ženskom publikom privatno i na konto toga zadobijao poverenje i intimnije priče – to već ne mogu da razumem. Nekorektno je i nepristojno, da ne upotrebim težu reč i ta osoba očito ima neki problem – zaključuje vlasnik „Booke“ za Nova.rs.

Bonus video: „Sa Cvejom“, knjiga o Branku Cvejiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare