Foto: FAF Promo

Prve dane 2024. započnite u Bioskopu dobrog filma sa najgledanijim filmovima protekle godine. Podsetite se svojih favorita, nadoknadite propušteno i poslednji put, na velikom platnu, pogledajte omiljene filmove 2023. godine - i to u DKC.

Prva dva dana u godini su rezervisana za rumunski film „Magnetna rezonanca“ (18h) u režiji Kristijana Munđijua.

Nekoliko dana pre Božića, nakon što je napustio posao u Nemačkoj, Matija se vraća u svoje multietničko transilvanijsko selo. Želi da se više uključi u podizanje svog sina Rudija koji je predugo prepušten brizi svoje majke Ane i da oslobodi dečaka nerazjašnjenih strahova koji su ga obuzeli. On je zaokupljen svojim starim ocem, Otom, a takođe nestrpljiv da vidi bivšu ljubavnicu, Čilu. Kada se nekoliko novih radnika zaposli u maloj fabrici kojom Čila upravlja, mir zajednice je narušen, osnovni strahovi obuzimaju odrasle, a frustracije, sukobi i strasti izbijaju kroz tanki sloj prividnog razumevanja i smirenosti.

Od 20 sati biće prikazan najnoviji film Vima Vendersa „Savršeni dani“ koji mnogi ocenjuju kao najbolje ostvarenje u protekloj godini.

Na programu 3. i 4. januara su nagrađivani „Flašaroši“ (18h) u režiji Nemanje Vojinovića.

Na periferiji srpske prestonice, Beograda, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Nekada arheološko nalazište neolitske kulture u Evropi, ovo toksično mesto, podložno požarima, predstavlja radno mesto zajednici sakupljača plastičnih flaša – flašarošima.

U ovom dokumentarnom vesternu pratimo poslednje dane te zajednice pre nego što će njihovi poslovi zastareti, dok fokus prebacujemo na borbu jednog boksera mekog srca, Janike, da postane vođa u tom haotičnom sistemu.

Takođe nagrađivani film „Sveti pauk“ na programu je u 20 sati. Ostvarenje je koprodukcija Danske, Nemačke, Švedske i Francuske, a režirao je Ali Abasi.

Serija nerešenih ubistava prostitutki uzdrmala je sveti grad Madžad na severoistoku Irana: serijski ubica dobija nadimak “Ubica-pauk”. On veruje da deluje u ime boga, jer “sklanja đubre sa ulica”. Novinarka Rahimi dobija zadatak da istraži ovaj slučaj – i kao ženi u svetu kojim dominiraju muškarci stalno joj se postavljaju nove prepreke na put. Međutim, Rahimi ne želi tek tako da odustane od potrage za istinom. Dok vlasti skrštenih ruku gledaju kako ubica mami jednu po jednu žrtvu u svoju mrežu, ona se sve više približava ubici.

Na programu 5. i 6. januara od 18 sati je film „Plavi kaftan“ (Francuska, Maroko, Danska, Belgija) u režiji Maryam Touzani.

Mina vodi tradicionalnu prodavnicu kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi išli ukorak sa zahtevima kupaca, ona i njen suprug Halim angažuju talentovanog šegrta Jusefa koji pokazuje najveću posvećenost učenju veština veza i krojenja. Vremenom, Mina shvata koliko je njen muž dirnut prisustvom mladića.

Od 20 sati biće prikazan film „Zveri“ (Španija, Francuska) u režiji Rodriga Sorogoyena.

Francuski par Olga i Antoan preselili su se na selo u Galiciji na severozapadu Španije. Tamo žive mirnim životom, iako njihovi odnosi sa meštanima nisu toliko idilični koliko bi njih dvoje želeli da budu. Sukob sa komšijama, braćom Anta, dovodi do tenzija u selu do tačke s koje nema povratka.

Ostvarenje „Korset“ na repertoaru je 7. i 8. januara od 18 časova, dok će od 20 sati biti prikazan novi film Džonija Depa „Madam Di Bari“. 

Austrijska carica Elizabeta je idolizovana zbog svoje lepote i poznata po inspirativnim modnim trendovima. Ali 1877. godine ‘Sisi’ slavi svoj 40. rođendan i mora da se bori da održi svoj imidž u javnosti tako što će sve čvršće vezati korset. Dok je Elizabetina uloga svedena protiv njenih želja na čisto performativnu, njena glad za znanjem i želja za životom čini je sve nemirnijom u Beču. Ona putuje u Englesku i Mađarsku, posećuje bivše ljubavnike i političke saveznike, tražeći uzbuđenje i svrhu svoje mladosti. Sa budućnošću strogo ceremonijalnih dužnosti koja je pred njom, Elizabeta se buni protiv hiperbolizovane slike o sebi i smišlja plan da zaštiti svoje nasleđe.

Nagrađivani dokumentarni film Mile Turajlić „Nesvrstani“ pred publikom je 9. i 10. januara. Ovo je deo dokumentarnog diptiha koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta “Trećeg sveta”. Film je baziran na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj jugoslovenskog predsednika Tita. Film rekonstruiše nastanak “Pokreta nesvrstanih”, preispitujući u kojoj meri je filmska slika imala udela u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

Od 20 sati se prikazuje film „Prošli životi“ iz Južne Koreje u režiji Celine Song.

Nora i Hae Sung, dvoje veoma povezanih prijatelja iz detinjstva, razdvajaju se nakon što Norina porodica emigrira iz Južne Koreje. Dvadeset godina kasnije oni se ponovo sreću u Njujorku, jedne presudne nedelje u trenutku dok se suočavaju sa pojmovima sudbine, ljubavi i izborima koje čine život.

Bonus video: Domaći slikari radili na animiranom filmu „Seljaci“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar