Foto: Promo/FotoFutura

Fakultet dramskih umetnosti i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu pokreću prvi studentski festival fotografije, koji počinje sutra, 21. oktobra u 19 časova, u galeriji "NoConcept", na obližnjem peronu nekadašnje Dunav železničke stanice.

Festival FotoFUTURA, uz podršku kompanije Canon, biće poslednji javni događaj pre skidanja železničke pruge i promene funkcije ovog istorijskog zdanja, saopštili su organizatori.

– Osnovni motiv pokretanja ovog festivala jeste kreiranje platforme za afirmaciju, susret i komunikaciju mladih kreativaca sa profesionalcima i validnim institucijama. Takođe, i davanje mogućnosti sadašnjim i tek svršenim studentima da ne budu leva smetala na umetničkoj i fotografskoj sceni u Srbiji u kojoj dominiraju amaterski sektor, privatni festivali i privatne obrazovne institucije – kaže za Nova.rs profesor Aleksandar Kostić, šef Katedre kamere na Fakultetu dramskih umetnosti.

Festival ФotoFUTURA bavi se savremenim fotografskim i bliskim vizuelnim medijima, a uključuje gostovanja istaknutih profesionalaca iz zemlje i sveta, kao i izložbu izabranih studentskih radova u galeriji NoConcept, a trajaće do 4. novembra.

Jana-Vukomanović Foto: Promo/FotoFutura

– Ovi mladi ljudi ulažu ozbiljne napore u svoju edukaciju i usavršavanje, u respektabilnim visoko obrazovnim institucijama kao što su FDU i FPU i treba im omogućiti da pokažu šta umeju i da kažu šta imaju. Jer, od toga zavisi njihov razvoj i napredak. Zanimljivo je da većina njih prvo dobije priznanja van zemlje – ističe Kostić.

Organizatori su posebno ponosni što će na prvom Studentskom festivalu fotografije ФotoFUTURA specijalna gošća biti festivala Laura El-Tantavi, nagrađivana britansko-egipatska dokumentarna fotografkinja, autorka knjiga, pedagog, mentorka u domenu fotografije i vizuelnih medija. Prva je Egipćanka kojoj je dodeljena prestižna nagrada memorijalnog fonda V. Judžina Smita.

Uroš Stepić Foto: Promo/FotoFutura

– Ona je ujedno i Canon ambasadorka. Njena fotografija je prepoznata zbog svog karakterističnog slikarskog i lirskog pogleda na stvarnost. Radovi su joj objavljivani u magazinima The New Yorker, Afar, Le Monde, Wall Street Journal, National Geographic, Time, New York Times, Huck & Foam – priča Kostić.

Uz Lauru, gosti su i MA Luka Trajković, filmski snimatelj, fotograf, stručni saradnik na Katedri kamere FDU, dr um. Luka Klikovac, fotograf, umetnički saradnik na modulu Fotografija FPU i dr Luka Bešlagić, teoretičar umetnosti i medija, pisac, vanredni profesor FMK.

Cilj festivala je, ističe naš sagovornik, uspostavljanje profesionalnih standarda i etike u ovoj umetničkoj oblasti, prepoznavanje i zaštita kulturne baštine i lika i dela značajnih autora i teoretičara, kreiranje profesionalne autorske scene i publike i afirmacija istinskih kulturnih i umetničkih vrednosti.

Mina Petrović Foto: Promo/FotoFutura

– ФotoFUTURA se širi već od sledeće godine, možda postane i regionalna. U planu je i izdavačka delatnost, a pokrenućemo večito neostvarenu inicijativu o osnivanju Muzeja fotografije u Beogradu. Zato budite deo budućnosti i podržite nas – apelovao je Aleksandar Kostić.

Otvaranje festivala obeležiće 20 studenata FDU i FPU koji će izvesti multimedijalni performans inspirisan fotografskom umetnošću. Tom prilikom biće uručena Canon ФotoFUTURA nagrada za najuspešniji studentski rad. Kompanija Canon dodeljuje nagradu – vaučer od 150.000,00 dinara za kupovinu fotografske opreme nagrađenoj studentkinji, a galerija NoConcept dodeljuje termin za samostalnu izložbu nagrađenoj.

Bonus video: Izložba fotografija u okviru Prajd festivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar