Foto: Pozorište mladih/Promo

Knjiga Jasminke Petrović “Seks za početnike” inspirisala je istoimenu predstavu u režiji Jane Maričić, čija će premijera biti u subotu, 27. aprila u 19 časova na Velikoj sceni Pozorišta mladih u Novom Sadu.

Dramatizaciju komada je uradila Jelena Mijović, a u autorskom timu su scenografkinja Milica Surutka, kostimografkinja Biljana Grgur i kompozitor Boža Obradinović.

Foto: Pozorište mladih/Promo

U glumačkoj podei su Marija Radovanov, Aleksandar Milković, Ksenija Mitrović, Vučen Vuk Pećanac i Đorđe Mitrović. S

– Imam utisak da u sve konzervativnijem društvu tinejdžeri imaju sve manje prilika da od odraslih, stručnih, pažljivih i iskusnih ljudi saznaju važne informacije o seksu. Uglavnom su prepušteni sami sebi, vršnjačkom okruženju i nefiltriranim sadržajima sa interneta – rekla je, između ostalog, reditelja Jana Maričić i dodala:

– Veoma smo svesni specifičnosti teme i zato smo izuzetno ozbiljno pristupili svakoj rečenici koja se izgovori na sceni, kao i svakom postupku. Jedva čekamo da vidimo koliko naše čitanje rezonira sa tinejdžerima, koji su nam sve vreme bili na pameti. Namera cele naše ekipe je da slobodno, toplo i podržavajuće utešimo i ohrabrimo sve tinejdžere koji su zbunjeni pred rađanjem sopstvene seksualnosti, ma kakva ona bila. Želeli bismo da naša predstava podstakne slobodniju zainteresovanost za seksualno obrazovanje kod tinejdžera, kao i da njihove roditelje i nastavnike ohrabri za otvoreniju komunikaciju. Što više deca pitaju i istražuju, to će više znati. Znanje će im pružiti slobodu, sloboda ljubav, a onda nek uživaju u bezbednom seksu.

Foto: Pozorište mladih/Promo

Glumica Marija Radovanov je uoči premijere podsetila da je knjiga Jasminke Petrović sa standardno blesavim ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića bila jako popularna u njeno vreme. društvu,

– Čini mi se zbog svog potpuno drugačijeg pristupa tako ozbiljnoj temi kao što su seks i seksualno vaspitanje. A ako ćemo iskreno, verovatno zbog bilo kakvog pristupa uopšte! Danas su, eto, kao, informacije nadohvat ruke. Ali i dalje je nekako baš bitno imati nekog opuštenog, kul odraslog pored sebe. Da se stvari preispitaju, provere, prokomentarišu, da se razbiju tabui, ali i da se malo nasmejemo svom stidu i strahovima. Da te neko potapše po ramenu i kaže: „Svi smo kroz to prošli. Put će biti negde malo kvrgav ali, uz određene opreze, samo hrabro i uživaj u vožnji!

Foto: Pozorište mladih/Promo

Jako je značajno da se postavlja tekst koji je namenjen prvenstveno tinejdžerima, istakao je glumac Aleksandar Milković.

– Jer, za taj uzrast je, možda, najmanje kulturnih sadržaja. I predstava, iako primarno ima edukativni karakter, zapravo pokušava kroz humor, iskrenost i brigu da razvije odnos poverenja između tetke, teče i njihovog nećaka. Upravo to poverenje je ključ za „prolazak“ kroz taj čudni period puberteta i adolescencije, bar koliko se sećam iz svog iskustva, a tek ću videti na primeru svoje dece za par godina. I jako je zanimljivo koliko je internet danas zastupljen i koliko se svaka informacija može naći u roku od nekoliko sekundi, ali isto tako tema seksa ostaje tabu ili, naprotiv, do adolescenata dolaze vrlo pogrešne slike o njemu koje ih samo dodatno zbunjuju i zatvaraju. Zato ova predstava treba da nas vrati jedne drugima i da obnovi i učvrsti odnos s našim najbližima, s kojima bi trebalo da možemo da pričamo o svemu, pa i o seksu.”

Reprize predstave “Seks za početnike” su 28. i 30. aprila 2024. godine.

Bonus video: Jasminka Petrović o školskom času na Sajmu knjiga – Biblioteke su zone slobode, mesta između kuće i škole

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar