Foto: Promo

Šta srpski izdavači spremaju za predstojeći Sajam knjiga otkriva Nova.rs u serijalu koji nastavljamo ponudom kuće "Portalibris" iz Beograda i našim čitaocima poklanjamo šest knjiga iz ponude ovog izdavača.

– I ove godine izdavačka kuća „Portalibris“ predstavlja se pred publikom na Beogradskom sajmu knjiga svojim bogatim i raznovrsnim repertoarom. Ostali smo verni domaćim izdanjima savremenih autora, obnovili i produbili saradnju sa piscima i značajno doprineli očuvanju srpske književne i kulturne tradicije kroz ediciju Otrgnuto od zaborava – poručuju iz „Portalibrisa“ uvodeći čitaoce u svoju ponudu.

Istorijski romani

Dušan Stanković u svom istorijskom romanu „Junaci i mučenici – osvajanje zemlje Braničeva“ predstavlja  Srbiju u doba kraljeva Dragutina i Milutina i govori o naseljavanju Braničeva srpskim stanovništvom. Priča prati sudbinu vodeničara Brana, izazove i događaje u njegovom životu, pružajući uvid u svakodnevicu običnih ljudi, naših predaka u srednjem veku.

„Zaboravljeno kraljevstvo“ Vladimira M. Lukića vodi nas u mitsko vreme prve države Južnih Slovena, koja se, kao i ceo svet, suočava sa velikom opasnošću i moraće da se bori za opstanak. Ovoj večitoj borbi dobra i zla pridružiće se bogovi, razna čudesna bića, ali ipak sve nade položene su u ljude.

Foto: Promo

Od autora istorijskih romana „Visok 1389.“ i „Oslobađanje 1912“, Aleksandra Stankovića, stiže nam „Tašmajdan“– priče o omiljenom parku Beograđana kroz istoriju. Danas je Tašmajdan mesto na kome se uzdiže velelepna Crkva Svetog Marka, gde se održavaju mnogi koncerti, ali nekada je to bila naseobina Kelta, prostor rimske provincije. Prema nekim istoričarima, na Tašu, odnosno Malom Vračaru, spaljene su mošti Svetog Save. To je bilo i prvo mesto gde se šuškalo o atentatu na kralja Aleksandra i kraljicu Dragu. Nakon ove knjige šetnje Tašmajdanom šetnje više neće biti iste.

Dokumentarna proza

Od Borisa Rašete, autora bestselera „Mustafa Golubić i Pavle Bastajić: Staljinove ubice“, stigla je nova knjiga –„Tito: povjerljivo i osobno“. Čini se da je Josip Broz Tito ličnost za koju interesovanje ne jenjava i koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, o kojoj ljudi imaju snažna mišljenja i čvrsta ubeđenja. Neki ga smatraju najvećim sinom naših naroda i narodnosti, dok ga drugi vide kao jednog od najvećih zlikovaca i vinovnika svih potonjih zala koja su zadesila Jugoslaviju. Šta je istina, a šta laž o Josipu Brozu Titu – saznajte u ovoj biografiji.

Foto: Promo

Knjiga „Život sa velikanima, ispovesti dece značajnih ličnosti Jugoslavije i Srbije“ predstavlja intervjue i razgovore autora Bobana Karovića sa potomcima naših slavnih pisaca, glumaca, slikara, reditelja i sportista. U ovoj knjizi čitaoci mogu da saznaju neke manje poznate stvari iz života Borislava Pekića, Milana Kašanina, Živojina Pavlovića, Predraga Ejdusa, Mome Kapora, Vlada Divca, Svetlane Bojković i mnogih drugih, odnosno da kroz vizuru ćerki i sinova stvorimo intimniji pogled na njih.

Foto: Promo

Ljubavni i triler romani

U romanu „Hoću da se udam“ Jelena Lubarda piše na neobično maštovit, privlačan i zabavan način o muško-ženskim odnosima, odnosno o potrazi za mužem i o mnogim situacijama sa kojima se junakinja susreće na tom putu.

Foto: Promo

Od autorke knjiga „Senka nad Montanom i Iskrena prevara“, Marije Milojević, dolazi nam još jedan vrlo vešto napisan triler, „Vila“, koji ponovo dokazuje da je Marija majstor ovog žanra. Misteriozne okolnosti koje okružuju tragičnu smrt Nore Vilson i njenih blizanaca Ave i Ejdena počinju ponovo da iskrsavaju, narušavajući tek povraćen mir u poznati ski-centar u Koloradu.

Foto: Promo

„Susret“, triler sa elementima horora Ivana Atanasovskog, vodi nas u građansku elitu međuratne Jugoslavije i njihovu borbu oko jednog tek pronađenog arheološkog artefakta. U samo jednoj noći desiće niz neočekivanih, sumnjivih i tragičnih događaja, a čitaoci će dobiti prikaze ljudskih slabosti kroz portrete glavnih aktera.

U romanu „Varljiva igra svetlosti“ Snežana Pisarić Milić prepliće gotovo poetski dve ženske sudbine: jedna žena je u poznim godinama, a pred drugom je tek život. U središtu je opet ljubav…

Motivacione knjige

Marijo Kržić, popularni autor self-help priručnika, konačno je odlučio da svoje savete za bolji, uspešniji i organizovaniji život ilustruje romanom „Umeš li sa brojevima?“. Kroz napetu priču o mladiću zarobljenom u rutini monotonog života Marijo istražuje granice ljudskih želja, moralnih problema i posledice neobičnih izbora.

Otrgnuto od zaborava

Značajna edicija Otrgnuto od zaborava od ove godine je bogatija za čitav spektar naslova i sada broji više od pet stotina dela. U okviru ove edicije „Portalibris“ objavljuje manje poznate, skrajnute srpske pisce prošlih vremena, a poslednjih godina postala je pravi sinonim za očuvanje srpske književne tradicije kako među  čitaocima, tako i u široj kulturnoj javnosti. Posebno se iz ovogodišnje produkcije izdvajaju dela Grigorija Božovića, njegove pripovetke i putopisi iz Stare Srbije, Kosova i Makedonije. Ovog srpskog zaboravljenog pisca, koga su komunisti streljali 1945. godine, zbog izuzetne pripovedačke veštine nazivaju i kosovskim Andrićem.

Grigorije Božović Foto: Udruženje „U ime naroda“

Knjige Si Đinpinga po prvi put u Srbiji

Izdavačka kuća „Portalibris“ nastavila je saradnju sa izdavačima iz Kine, koja traje još od objavljivanja kineskog nobelovca Mo Jana 2008. godine. Publici se na Sajmu knjiga predstavljaju dve knjige predsednika NR Kine – Si Đinpinga – „Priče Si Đinpinga: verzija za mlade“ i „Glas kineske omladine: moj doživljaj čitanja knjige Si Đinping: O upravljanju Kinom“.

Obeležavanje jubileja

„Portalibris“ podseća na svoje kapitalne izdavačke poduhvate, celokupna dela Rastka Petrovića, Branislava Nušića i Lazara Komarčića, kojima ove godine pridružuju i dela Marka Cara, povodom 70 godina od smrti književnog istoričara, esejiste, pripovedača i pisca. Budući da je i sam bio primorac, Jadran figurira kao najvažniji toponim njegovog interesovanja, a fasciniraju ga primorski pejzaži, običaji i ljudi.

Takođe izdavanjem dela Rista Ratkovića, srpskog pisca iz Bijelog Polja, predstavnika avangarde, posebno ekspresionizma, ali i nadrealizma, ove godine obeležava sse i 70 godina od njegove smrti. Pisao je poeziju srodnu Disovoj i Drainčevoj, sa motivima sna, nestvarnog i onostranog.

Foto: Promo

Posebnu pažnju „Portalibris“ skreće svim ljubiteljima kriminalističkih i „true-crime” romana na dela Tase Milenkovića, prvog srpskog učenog policajca i pisca prvog srpskog kriminalističkog romana. O najčuvenijim i najkrvavijim zločinima, najozloglašenijim zločincima i komplikovanim kriminalnim istragama možemo da čitamo u memoarskim i dokumentarnim knjigama. Takođe izuzetno je popularan prvi srpski dokumentarni krimić „Zločin jedne svekrve“ Koste D. Jezdića, advokata tužilaštva na ovom slučaju. Ovaj roman je potpuno baziran na istinitom događaju I ne govori samo o policijskoj istrazi nego i o suđenju ženi-ubici.

O tajnama o srpskim vladarima iz obeju dinastija, i Karađorđevića i Obrenovića, čitajte u knjigama „Tajne dvora Obrenovića“ Božidara K. Maršićanina, upravitelja Dvora kralja Aleksandra, „Knez Mihailo u spomenima“, „Knez Miloš u pričama“, „Karađorđe u govoru i tvoru“ Milana Đ. Milićevića, kao i u knjizi „Kralj Petar I“ Milenka M. Vukićevića.

Foto: Promo

U cilju promovisanja edicije Otrgnuto od zaborava, „Portalibris“ tradicionalno, svake godine, organizuje literarni konkurs za kratku priču. Inspirisan srpskom istorijom, ove godine konkurs je nosio naziv (Ne)stvarno (ne)zaboravljeno: priče iz srpske prošlosti, a učesnici su imali zadatak da prošla vremena vide kroz prizmu bajkovitog i čudesnog. Najbolje priče sa ovog konkursa objavljene su u knjizi, koja će biti predstavljena na Sajmu knjiga.

Za sva izdanja „Portalibrisa“ pripremljeni su značajni popusti i povoljnosti, kao i tradicionalna akcija „1+1” – uz svaku kupljenu knjigu dobija se jedna knjiga na poklon.

Prvih šestoro čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon sledeće knjige u izdanju „Portalibrisa“: „Hoću da se udam“ Jelena Lubarda, „Život sa slavnima“ Boban Karović i „Umeš li sa brojevima“ Marijo Kržić.

Bonus video: Dragan Velikić o svojoj novoj knjizi „Bečki roman“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar