Foto: Slobodan Jotić

Nagrade „Boer“ za najbolje glumce dodeljene su Sari Klimoskoj za ulogu u ostvarenju „Kajmak“ i Luisu Hofmanu za rolu u nemačkom filmu „Falsifikator“. Specijalna priznanja su otašla u ruke glumcima Jani Bjelici, Pavlu Mensuru i Zlatanu Vidoviću.

Žiri u sastavu Dušan Milić, reditelj, scenarista i producent, Ana Vučković Denčić, novinarka, dramaturškinja i književnica, i Tamara Aleksić, glumica, odlučio je da Nagradu „Ernest“ za najbolji film dodeli debitantskom delu Nine Ognjanović.

Foto: Slobodan Jotić

Film „Ovuda će proći put“ zaslužio je ovo priznanje, kako su naveli, zbog istančanog i umetničkog filmskog izraza i izuzetno veštog vođenja velikog glumačkog ansambla, što je retkost za početnika. Radujemo se da ispratimo dalji put kojim će Nina Ognjanović da se kreće u filmskom svetu, naglasio je Žiri.

Nagradu „Boer“ za najbolju glumicu dobila je Sara Klimoska za ulogu u filmu „Kajmak“ Milča Mančevskog. U obrazloženju je istaknuto da je ovo priznanje zaslužila „za primenjena diskretna i upečatljiva sredstva u dočaravanju kompleksnog lika Doste, koja je iziskivala iscrpnu analizu, veliki fizički napor i istrajnost u sprovođenju.

Foto: Slobodan Jotić

Istoimenu nagradu za najboljeg glumca, osvojio je Luis Hofman za ulogu u nemačkom filmu „Falsifikator“. Imali smo izuzetno zadovoljstvo, da gledamo mladog, izrazito talentovanog glumca, koji svojom ulogom nosi čitav film, i u čijem liku se oslikava sva tragedija jednog vremena, rečeno je u obrazloženju.

Žiri glavnog takmičarskog programa odlučio je da specijalnim priznanjem za dve zrele a međusobno raznorodne uloge nagradi i glumca koji je bio direktan partner i Jani Bjelici u ostvarenju “Ovuda će proći put“ i Pavlu Mensuru u filmu “Usekovanje“. Reč je o Zlatanu Vidoviću, pouzdanom i nadahnutom saradniku, koji je svoj talenat pokazao i filmu „Momak i devojke“ pred somborskom publikom.

Foto: Slobodan Jotić

– Time smo želeli da podsetimo na značaj i moć glumačke saigre, neretko i transgeneracijske, bez koje teško da i može biti kvalitetnog igranog filma. Pravo je uživanje bilo gledati saradnju i nadopunjavanje pomenute trojke u ova dva filma, i stoga smo čvrsto uvereni da Zlatan Vidović opravdano zaslužuje ovo specijalno priznanje – rekli su članovi Žirija.

Članovi žirija koji su ocenjivali filmove mladih autora, reditelj Goran Nikolić i glumci Danica Radulović i Nikola Šurbanović, odlučio je da nagradi autore filma „Usekovanje“ reditelja Siniše Cvetića i scenariste Davora Jakovljevića.

Foto: Slobodan Jotić

Ovo ostvarenje se nesumnjivo izdvojilo, navodi se, kao najkompletnija i najkompetentnija filmska celina, a ako je suditi po celokupnom programsku, možemo sa zadovoljstvom da konstatujemo kako I te kako ima „onih koji dolaze“.

A neformalni žiri u kojem su bili filmski kritičari Đorđe Bajić, Zoran Janković i Goran Nikolić, dodelio je specijalna priznanja, glumcima Jani Bjelici i Pavlu Mensuru.

Mlada i izuzetno darovita Jana Bjelica, naveli su kritičari, u punom je sjaju zablistala u glavnoj ulozi u filmu “Ovuda će prići put“, pokazavši besprekorni osećaj za nijansu, a ujedno i svoju sposobnost da iznese filmsku priču kao centralni lik. Dodaje se da ključnih ženskih likova nema dovoljno u srpskom filmu, pa je ostavrenje Nine Ognjanović za sada izuzetak – što će se u budućnost, kako se nadaju, promeniti.

Foto: Slobodan Jotić

A što se tiče Pavla Mensura, navodi se, i njegove kreacije u filmu „Usekovanje“ mladog i perspektivnog Siniše Cvetića, koji se istakao na brojnim festivalima – od Moskve do Sombora, u impresivnom i skladno uigranom glumačkom ansamblu, mladi glumac je pokazao zašto je velika nada srpskog filma. On je, kako je istakao žiri, upravo ovom rolom definitovno postao istaknuto lice mladog srpskog filma.

Foto: Slobodan Jotić

Slikar Dragan Stojkov, rođeni Somborac, takođe je nagradio laureate, a svečano zatvaranje su uveličali članovi Pozorišta na Terazijama koji su izveli kabare „Put oko sveta“.

***

Bonus video: Jana Bjelica i Nina Ognjanović o snimanju filma u selu Topli Do

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar