Uroš Đurić konferencija umetnika u Galeriji FLU povodom otavaranja izložba "Autonomizam sada i ovde" u Galeriji FLU Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Izložba novih radova slikara Uroša Đurića „Autonomizam sada i ovde” biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji FLU. Dva su povoda za ovu izložbu: 30 godina od "Manifesta autonomizma" koji su Uroš Đurić i Stevan Markuš napisali 1994. godine, i Dan Fakulteta likovnih umetnosti, koji je osnovan pre tačno 87 godina.

– Devedeset posto radova nastalo je ove godine, u svega nekoliko meseci. Poziv za izložbu me je zatekao u pravom trenutku, krajem prošle godine, kada sam već u nekoj meri počeo da razmatram mogućnost da se nekako obeleži 30 godina od nastanka i objavljivanja „Manifesta autonomizma“ koji smo Stevan Markuš i ja napisali. Poziv je došao iz samog dekanata Fakulteta likovnih umetnosti, i kada sam saslušao ideju da se sa mojom postavkom započne značajan program koji podrazumeva ferifikaciju dometa institucije kroz domete autora koji su prošli kroz nju, shvatio sam da je to najbolje mesto za afirmaciju ideje koja je nastala tokom samog studiranja – rekao je Uroš Đurić, najavljujući svoju izložbu u kontaktu sa medijima, i to na mestu u kojem je nekada bio čuveni klub „Akademija“.

Svetlana Volić, Radoš Antonijević, Uroš Đurić, Stevan Vuković, Konferencija umetnika u Galeriji FLU povodom otavaranja izložba „Autonomizam sada i ovde“ Uroša Đurića u Galeriji FLU Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Autor dodaje da je ovom izložbom probao da se vrati u vreme kada nije imao ništa.

– Početkom devedesetih nisam imao ništa, sem neke pameti i materijala koji je malo koštao. Pokušao sam da danas 2024. radim na način na koji sam radio tada, kada je bila oskudica pravih uslova za rad. Sada sve to imate, a nemate sredstva. Uvek postoji određena vrsta nemogućnosti koja vas tera da svoju praksu usmerite na ono što vam je dostupno. Ta mogućnost da se vidi do koje mere je dostupno da se stvaraju relevantna umetnička dela uz pomoć štapa i kanapa, za mene je vrlo korisna. Za mene je ova izložba pre svega usmerena onima koji studiraju danas, zato što će kroz ceo život najviše biti suočavani sa nemogućnostima, a ne sa mogućnostima.

Uroš Đurić konferencija umetnika u Galeriji FLU Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Umetnik se, naravno, dotakao i prostora „Akademije“ koji je značio mnogim mladim ljudima u Beogradu tokom 80-ih godina, pa i njemu.

– Na fakultetu smo učili šta je umetnost i umetnička praksa, u velikoj meri je zaslužna za to i ova scena kluba, koja je bila neka vrsta eks katedre i dodatne nastave. Upravo ta mogućnost da  gore preko dana imate jednu vrstu nastave, a onda uveče imate dole neku drugu, dovela je do jedne razbijene hijerarhije. Gore je visoko elitna ustanova, a dole klub koji je u velikoj meri definisao epohu. Ovde su postavljeni standardi za mnogo toga, što je kasnije raširila „devedesetdvojka“, a pre nas je neka vrsta uzora bio SKC. Jedna vrsta srpskog kontinuiteta postoji, a to je kontinuitet u diskontuitetu. Ovde svaka generacija umetnika počinje od nule.

Na pitanje zašto danas takav klub nije više moguć, Đurić kaže da bi sada to bilo nemoguće.

– Na ulazu bi radili „krimosi“. Ko bi to kontrolisao? Čim bi se neki novac vrteo uletele bi šeme. Više ne bi tu bili studenti DIF-a kao nekada.

Istoričar umetnosti Stevan Vuković, koji je napisao dva teksta povodom ove izložbe, koji će se naći u katalogu, kaže da je Uroš je pre Fakulteta likovnih umetnosti studirao istoriju umetnosti.

Stevan Vuković Konferencija umetnika u Galeriji FLU povodom otavaranja izložba „Autonomizam sada i ovde“ Uroša Đurića u Galeriji FLU Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

– I shvatio je da ne želi da interpretira umetnost tako što će da piše fusnote o nekim umetnicima koji su živeli i pravili genijalna dela. Želeo je da sve te doprinose koji postoje u istoriji umetnosti preoblikuje i podvrgne svom autonomnom principu. Ono što je fenomelanlno kod njega, to je da možete da ga bacite bilo gde i on će od datog konteksta i materijala napraviti nešto što je njegova autonomna umetnost. Sam naziv izložbe „Autonomizam sada i ovde“ znači da uvek treba delovati u konkretnim uslovima i na konkretnom mestu, i pokušaju da se svi segmenti u kojima se nalazimo preoblikuju u skladu sa principima koju su naši autonomni – smatra Stevan Vuković.

Izložba Uroša Đurića „Autonomizam sada i ovde“ u Galeriji FLU Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Pored samog autora i Stevana Vukovića, na konferenciji za štampu su govorili Radoš Antonijević, dekan FLU i Svetlana Volić, prodekan FLU za međunarodne odnose.

Izložba „Autonomizam sada i ovde“ biće otvorena u Galeriji FLU do 30. aprila. Uroš Đurić će tokom trajanja izložbe održati stručna vođenja u samom izlagačkom prostoru, ali i u prostoru nekadašnjeg legendarnog kluba „Akademija“ koji se nalazio u podrumu zgrade FLU (Rajićeva 10), u kom je bio angažovan 1992/93 kao DJ. Izložbu će pratiti katalog u formi časopisa “Autonomizam sada i ovde”.

Bonus video: Rimski period: Slikarstvo Mire Brtke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar