Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šarl Aznavur, Katrin Denev, Bob Rafelson, Ana Karina, Roman Polanski, Bernardo Bertoluči, Fransis Ford Kopola, Rejf Fajns, Džon Malkovič… Samo su neka od slavnih imena koja su dolazila u Beograd na FEST tokom poslednjih 50 izdanja ovog festivala, a čiji snimaci i fotografije od večeras krase zidove Muzeja Kinoteke u Kosovskoj ulici broj 11.

Stalnu postavku multimedijalne izložbe „Muzej FEST“ otvorio je večeras nekadašnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović koji je prisutnim zvanicama rekao da prati festival još od 1971. godine i da su prve novinarske projekcije festivala bile upravo u njihovoj dvorani u Kosovskoj. Zelenović je evocirao uspomene na godine kada su pozornicom Festa koračale slavne ličnosti, a u sali Kinoteke bili prikazivani filmovi „od istoka do zapada“:

Radoslav Zelenović i Jugoslav Pantelić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Kinoteka je uvek bila uz Fest. Kada nije bilo Festa, bilo ga je zahvaljujući Jugoslovenskoj kinoteci. Bile su to devedesete godine kada nije bilo festivala. U ovoj sali održavao se program „100 filmova Festa“ i kada ne znate šta ćete sa bioskopom, vi na repertoar stavite film sa Festa i problem je rešen. Mislim da je najprikladnije da ovaj muzej bude baš na ovom mestu, jer kada nema Festa, vi možete u nekoj od ovih sala da se prisetite zašto su film i festival važni. Ne zaboravite, film je bio važan za sve nas, jer kada smo bili „zemlja između“, Fest je puštao filmove i sa zapada i istoka. Mogli smo, dakle, da vidimo sve. Biti prikazan na Festu je značilo. Fest je uvek bio naš put oko filmskog sveta za desetak godina. Ovo je naš put u prošlost nadam se ne na desetak dana, nego zauvek – rekao je Zelenović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić prisetio se da je pre dve godine predložio da prvih pola veka festivala stave „u nešto što bi mogao da bude muzej“, a da je tadašnji predsednik Odbora FEST-a Ivan Karl insistirao da se to desi u staroj Kinoteci.

– Emocija su jake, ne mogu da odvojim pogled od ekrana na kojima su sve ove godine Festa. Siguran sam da će u vremenu koje dolazi, mnogi ljudi koji su svedočili Festu svih ovih godina pronaći sebe ovde, možda baš i na ovim slikama i snimcima – kazao je Pantelić.

Jugoslav Pantelić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Postavka sadrži nekoliko ekrana na kojima se prikazuju odlomci filmova i reportažni prilozi sa prošlih izdanja Festa, a izloženi su i plakati i drugi vizuali i suveniri.

Autorka izložbe i članica odbora Festa Ksenija Zelenović je rekla da se prošlogodišnji jubilarni FEST „nametnuo kao jedinstvena prilika“ da se ostvari izložba. Podsetivši da je FEST od početka domaćoj filmskoj publici predstavljao prozor u svet i dovodio svetska imena na ove prostore, ona je dodala da je festival obrazovao mnoge generacije i usmeravao njihove estetske kriterijume.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Usled velike količine materijala većina je predstavljena preko video ekrana, i putem zvučnih efekata. Muzej smo zamislili kao mesto sećanja i nostalgije. Nismo želeli da postavku opteretimo suvišnim informacijama, nego da posetilac iskusi atmosferu Festa kroz zvuk, video i fotografiju – rekla je Zelenovićeva.

„Muzej FEST“ podržali su Ministarstvo kulture i Gradski sekretarijat za kulturu, a materijale su ustupili Filmske novosti, Radio-televizija Srbije, Fakultet dramskih umetnosti, Radio Beograd i Centar beogradskih festivala. Kako je najavljeno, u planu je u „Muzeju FEST“ održavanje svakog meseca „FEST-ove nedelje“ sa prikazivanjem filmova koji su obeležili prethodna izdanja festivala.

Bonus video: 24 minuta – gost Jugoslav Pantelić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar