Sajam knjiga Foto:L.L./ATAImages

I danas, trećeg dana 67. Sajma knjiga pred posetiocima su brojni programi i susreti s književnicima koji će potpisivati svoja dela.

U okviru zvaničnog programa Sajma knjiga od 17 sati biće gošća Sajma knjiga, slovenačka autorka Nataša Rogelja, pored koje će govoriti i prevoditeljka Jelena Budimirović Milićević.

Od 18 sati u Sali „Borislav Pekić“ na pitanje – Šta posle Deretića i Palavestre, odnosno da li našoj istoriji književnosti nedostaju kapitalne knjige, uz moderiranje Nikole Marinkovića, debatovaće Nenad Nikolić i Slađana Jaćimović.

Sajam knjiga Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Na Laguninom štandu od 17 sati novu knjigu „Svetlo trojstvo“, potpisivaće Marijana Čanak, koja je nedavno ovenčana prvom nagradom „Voja Čolanović“ za zbirku pripovedaka „Put od crvene cigle“. A „Svetlo trojstvo“ je erotski roman o prevazilaženju konvencija radi doslednosti sebi kao ultimativnom uslovu slobode i slavljenja života.

Još jedna laureatkinja, ali Evropske nagrade za književnost Tanja Stupar Trifunović družiće se sa čitaocima od 17.30 sati. Laguna je nedavno objavila njen novi roman „Duž oštrog noža leti ptica“, u kojem, na neki način, donosi priču o ratu devedesetih. Ali, rat je samo pozadina priče o odrastanju dve devojčice. Kroz njihove detinje oči vidimo vojsku koja je čudna i crna a da ne znamo je li reč o Srbima, Hrvatima ili…

Na Laguninom štandu najprodavaniji naslovi od početka Sajma knjiga jesu „Stranac u šumi“ vladike Grigorija, „Tajne zanata“ Miroslava Miškovića, „Ubistvo za prezauzete“ Tonija Parsonsa, koji i dolazi u Beograd i na Beogradski sajam…

Foto: Promo

Na Vulkanovom štandu najtraženiji naslovi su „Pod tuđim suncem“ Miodraga Majića i „Neko drugi“ Gijoma Musoa. Među najprodavanijim jeste još jedno delo Majića – „Deca zla“, pa „Kako ubijaju dobre devojke“ Holi Džekson i „Dok se kafa ne ohladi“ i „Za sreću je dovoljna šoljica kafe“ Tošikazua Kavagučija.

Na Prometejevom štandu u 15 sati počeće promocija zbirki pesama „Srećna voda“ i „Psihologija gravitacije“ Nenada Šaponje, od 17.30 zbirke pesama „Polufinale“ Miodraga Krunića, a u 18.30 časova romana „Spasovdan“ Dragana Šaponjića.

Šta predstavlja SANU na Sajmu knjiga

Srpska akademija nauka i umetnosti predstaviće svoju bogatu izdavačku delatnost na 67. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradusutra u podne u Sali „Ivo Andrić“. O Akademijinim izdanjima govoriće predsednik SANU akademik Zoran Knežević, generalni sekretar SANU akademik Nebojša Lalić i upravnik Biblioteke SANU akademik Miro Vuksanović.

Sajam knjiga Foto:L.L./ATAImages

Na promociji će biti reči o ediciji „Život i stvaralaštvo žena članova Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti“, koja se polako privodi kraju (u pripremi je četvrti, poslednji tom), o ponovljenim izdanjima koja su odštampana zbog velikog interesovanja javnosti – „Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenica“, u saizdavaštvu sa manastirom, „Projekat Jadar – šta je poznato?“ i „Miodrag Mića Popović: slikarstvo permanentne pobune“ – kao i brojnim drugim zbornicima radova sa naučnih skupova održanih u SANU, monografijama u kojima su prikazani rezultati istraživanja u nauci i umetnosti i katalozima izložbi priređenih u galerijama SANU.

Tokom Sajma knjiga izdanja Srpske akademije nauka i umetnosti izložena su na štandu Centra za promociju nauke.

Ponuda Trećeg trga i Srebrnog drveta

Na štandu 1410, u prstenu Hale jedan Treći Trg i Srebrno drvo predstavljaju premijerno dva nova naslova. Prvi od njih je „Trilogija“, novi roman nobelovca Juna Fosea U novom delu proplogodišnji nobelovac donosi ljubavnu priča o Asleu i Alidi, dvoje zaljubljenih koji pokušavaju da nađu svoje mesto na svetu.

Foto:Promo/Treći Trg & Srebrno drvo

Bez doma, bez sna, oni lutaju u Bergenu po kiši, pokušavajući da stvore život za sebe i za dete koje čekaju. Pletući bogatu mrežu istorijskih, kulturnih i teoloških aluzija, Fose stvara modernu parabolu o nepravdi, otporu, zločinu i iskupljenju.

Foto:Promo/Treći Trg & Srebrno drvo

A povodom stogodišnjice od rođenja jednog od najvećih poljskih i evropskih pesnika – Zbignjeva Herberta na Sajmu knjiga premijeru će imati i dopunjeno izdanje „Izabranih pesama“ u prevodu Petra Vujičića i Biserke Rajčić.

Bonus video: Otvaranje Sajma knjiga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar