Zoran Knežević novi predsednik SANU Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nadam se da ćemo u budućem periodu u javnosti, i uz vašu pomoć, imati možda malo više razumevanja, i da će ono što govori Akademija biti pažljivije saslušano. U tom slučaju ćemo sigurno imati manje nesporazuma i problema, kaže novi predsednik SANU Zoran Knežević.

Astronom Zoran Knežević postao je novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, s obzirom da je danas na izbornoj skupšini u SANU dobio poverenje 75 akademika u odnosu na 33 glasova koliko je imao njegov protivkandidat, kompozitor Svetislav Božić.

Za potpredsednike SANU izabrani su Zoran Popović i Miodrag Marković, a za generalnog sekretara Nebojša Lalić.

Nakon što su ga akademici izabrali za novog predsednika, Zoran Knežević je priznao novinarima da mu je teško da rečima izrazi zahvalnost zbog poverenja koje mu je ukazano:

– To je nešto što vam se događa jednom u životu. Apsolutno velika čast. Osećam se izvanredno…

Knežević, rođen 1949. u Osijeku, magistrirao je i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, obavljao je niz različitih istaknutih funkcija u Astronomskoj opservatoriji, a jedno vreme bio i direktor ove institucije. Spada u red najvećih poznavalaca malih tela u svetu, koji je za dopisnog člana SANU izabran 2009, a šest godina kasnije i redovnog.

Član više međunarodnih i srpskih astronomskih organizacija, po čijem je imenu i to na predlog Italijana, nazvan čak i asteroid „3900 Knežević“, nada se, po izboru na novu funkciju u SANU, podršci čitave Akademije.

Zoran Knežević, SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Moraću da računam na podršku, ne samo svojih najbližih saradnika, nego i podršku čitave Akademije. U okviru svog programa, koji sam predstavio kao kandidat za predsednika, naveo sam da imamo nekoliko okosnica – to su pre svega projekti od nacionalnog značaja, kao što je izrada Rečnika, Enciklopedije, potom stalna briga o srpskom jeziku i pismu, ali i da negujemo sve ono što je zaživelo u Akademiji u prethodnom periodu i pokazalo se vrlo uspešnim – kazao je Knežević, podsetivši da je kroz Galeriju SANU, bilo da su u pitanju koncerti ili izložbe, poslednjih osam godina prošlo 850.000 ljudi.

– To je očigledno nešto što treba nastaviti i negovati. Imamo puno skupova, tribina, koji su sastavni deo života Akademije.

Upitan smatra li da će mu okolnosti biti naklonjene, novi predsednik SANU je ocenio da su vremena teška, ali je opet konstatovao:

Zoran Knežević, SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– A koja vremena nisu teška? Uvek imate nešto što vam zadaje probleme i predstavlja izazov. Ali, nadam se da ćemo u Akademiji uspevati da se nosimo sa njima. Čitav je niz ovde društvenih i političkih problema. Ali, Akademija je institucija koja nije politička partija da se na dnevnom nivou bavi političkim problemima. No, treba da ima svoju reč. Kada su krucijalne stvari u pitanju, trebalo bi i može da daje određene savete, mišljenja i da na taj način doprinese rešavanju problema s kojima se naše društvo suočava.

Na pitanje Nova.rs koliko je sud Akademije danas bitan, odgovorio nam je kontrapitanjem:

– Bolje bi bilo da ja vas to pitam (smeh). Nama bi bilo drago da stavovi koje Akademija iznosi imaju možda malo veći odjek u javnosti. Naravno, nije to uvek slučaj. Ali, mislim da ipak postoji u javnosti, društvu, pa i u medijima, svest da bi ono što govori Akademija trebalo saslušati.

Vladimir Kostić bivši i Zoran Knežević novi predsednik SANU Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ako je njegov prethodnik na istom mestu Vladimir S. Kostić bio suočen, po sopstvenom svedočenju, sa brojnim napadima tokom dva mandata, na naše pitanje da li je i sam spreman za to breme Knežević je kazao:

– Nisam siguran da čovek može da se spemi za to breme… Ali, nadam se da ćemo u budućem periodu u javnosti, i uz vašu pomoć, imati možda malo više razumevanja, i da će ono što govori Akademija biti pažljivije saslušano. U tom slučaju ćemo sigurno imati manje nesporazuma i problema.

Upitan kako će se SANU odrediti prema problemu Kosova i Metohije, ponovio je da je i to pitanje dnevne politike:

Zoran Knežević novi predsednik SANU Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– To nije prostor delovanja Akademije. Ali, reći ću vam da je Akademija učinila samo u poslednjih nekoliko godina velike napore da na neka od pitanja odgovori. Imali smo izvanredan skup posvećen međunarodno-pravnom aspektu secesije. Izašao je vrlo dobar zbornik radova, ali skoro da nije bilo odjeka u javnosti. Vodimo takođe i računa o kulturnom nasleđu i mnogim drugim stvarima. A što se dnevne politike tiče, smatram da je politika postala isuviše ozbiljan posao da bi se njome bavili ljudi koji nisu političari, kao što smo mi u Akademiji. Politika političarima, a mi smo tu da pomognemo koliko treba i ako nas pozovu – istakao je novi predsednik SANU, podsetivši pride da je Akademija bila jedna od retkih institucija koja se pre koju godinu odazvala pozivu da učestvuje u javnoj raspravi povodom pitanja Kosova i Metohije.

Takođe i da su objavili zbornik sa raznim predlozima i mišljenjima, koji je završio „kao voda u pesku“. Tačnije, nestao iz javnosti.

– Ne bežimo ni od kojeg angažmana, ali neko treba da nas pozove ukoliko misli da mi možemo nečemu da doprinesemo. Nastojaćemo da unapredimo komunikaciju sa društvom i državom, jer smatram da se može unapređivati – sud je novog predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti.

Već na početku mandata suočava se s još jednim izazovom, a to je rekonstrukcija zdanja SANU u Knez Mihailovoj. Ogroman je, kako je to objasnio Knežević, posao, dodavši:

– Nažalost, faza projektovanja radova za koju smo mislili da će kraće trajati, ispostavilo se da je trajala duže nego što smo očekivali. Očigledno se radi o vrlo složenom poduhvatu u svakom pogledu. Imamo i ambiciozan plan, koji su izložili naši akademici – da se napravi multimedijalna namenska sala. Pri kraju je faza projektovanja, i sada smo već pred dobijanjem svih neophodnih dozvola i saglasnosti i nadamo se da ćemo u najskorije vreme doći u fazu kada će početi radovi.

Zoran Knežević novi predsednik SANU Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

A na kraju kratkog susreta s novinarima prisetio se i svojih rokerskih dana, kada je u gimnaziji s drugom iz razreda Dadom Topićem svirao u osječkoj grupi „Đavolji eliksiri“. Poslednji koncert imao je, sasvim simbolično, nekoliko dana pred svoj 19. rođendan i to u noći invazije SSSR-a na Čehoslovačku:

– Moja rokerska istorija bila je burna… Vrlo rado bih sad nešto odsvirao, samo mi dajte gitaru!

Bonus video: Zoran Knežević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar