Vladimir Kostić bivši i Zoran Knežević novi predsednik SANU Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti je Zoran Knežević, ishod je današnjeg glasanja u SANU, a odlazeći predsednik Vladimir S. Kostić poručio je da mu želi svaku sreću, ali da odlazi "razočaran i tužan".

– Iskreno želim da se onima kojima sam nehotice naneo zlo izvinim. U ovim izborima u kojima su učestvovali ljudi sa strane nema pobeđenih i pobednika. Treba da shvatimo da je održavanje integriteta Akademije najvažnije. Odlazim bolesno razočaran i tužan, ako vam to nešto znači. Na vama je da Akademiju izvučete na zelene grane. Želim im da budu okruženi s manje mržnje. Želim vam svaku sreću – poručio je odlazeći predsednik Vladimir Kostić.

Vladimir Kostić, SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izborna komisija je konstatovala da Akademija ima 93 redovna člana i 31 dopisnog člana, a 114 je glasalo, saopštila je predsednica komisije Jasmina Grković Mejdžor. Svetislav Bozić dobio je 33 glasa, a Zoran Knežević 75. Bilo je nevažećih šest.

Nakon osmogodišnjeg mandata Vladimira S. Kostića na čelu Srpske akademije nauka i umetnosti, u „vrućoj stolici“ naći će se Zoran Knežević. Akademik je 23. po redu u predsedničkoj stolici SANU, od kad je ova institucija osnovana 1841. godine. Na ovom mestu bili su, podsetimo, velikani kakvi su, između ostalih, Josif Pančić, Jovan Ristić, Sima Lozanić, Stojan Novaković, Jovan Cvijić, Velibor Grigorić, Dejan Medaković…

Bonus video: Podcast Snaga Uma Vladimir Kostić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare