Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Romansa o ljubavnom trouglu "Challengers" u režiji Luke Gvadanjina neće biti premijerno prikazan na otvaranju Filmskog festivala u Veneciji kako je nedavno najavljeno, već tek sledeće godine, obajavili su organizatori Mostre, koja će biti održana od 30. avgusta do 9. septembra.

Dugoočekivana drama slavnog reditelja otkazana je zbog štrajka holivudskih glumaca. Film u produkciji MGM/Amazon, sa Zendajom i Džošom O’Konorom u glavnim ulogama, bio je spreman za debi u avgustu na Lidu, ali je sada povučen. Promenjen je i datum izlaska – od septembra do aprila sledeće godine.

Zendeja Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Festival je najavio da će umesto toga biti prikazana italijanska drama Edoarda De Anđelisa „Comandante“. Film „Comandante“ je priča o spasavanju 26 Belgijanaca na moru tokom Drugog svetskog rata pod komandom kapetana podmornice, piše „Gardijan“.

Štrajk Sag-Aftra zabranjuje glumcima u udruženju da promovišu svoje filmove, što bi sprečilo zvezde da odu u Veneciju. Zendaja je jedna od najpopularnijih korisnika Instagrama – ima preko 200 miliona pratilaca, te je tizer za „Challengers“ nedavno postao najgledaniji trejler za originalni film u prva 24 sata.

Vest o otkazivanju premijere dolazi kao jak udarac za predstojeće festivale, jer su obično oni pretendenti za Oskara. Na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu prikazane su svetske premijere kasnije nagrađenih filmova „Tar“, „The Whale“ i „The Banshees of Inisherin“.

Promena datuma izlaska za „Challengers“ dolazi nakon što su se pojavile glasine da „Worner Bros“ želi da odloži izlazak „Dune 2“, u kojem takođe glumi Zendaja. Izveštaj „Varajetija“ takođe kaže da studio razmišlja o premeštanju „The Color Purple“ i „Aquaman 2“. U četvrtak, „Lionsgate“ je najavio da će pomeriti dramu „White Bird“ sa Helen Miren, dok će nastavak „Prljavog plesa“ biti pomeren sa februara na leto 2025.

Štrajk, koji ulazi u svoju drugu sedmicu, zasnovan je na sličnim tačkama kao i štrajk pisaca, zasnovan na zabrinutosti oko zaostalih plata i sve veće pretnje od veštačke inteligencije.

Što se tiče ovogodišnje Mostre, nedavno je objavljeno i da će žirijem predsedavati američki reditelj i producent Dejmijen Šazel. Uz Šazela, u žiriju će biti i novozelandska rediteljka i scenaristkinja Džejn Kempion, irski reditelj i scenarista Martin Mekdona i francuska rediteljka i scenaristkinja Mija Hansen-Leve. Pored njih, ove godine u žiriju će biti i prošlogodišnja dobitnica Zlatnog lava Laura Pojtras („All the Beauty and the Bloodshed“), argentinski reditelj Santjago Mitre, palestinski glumac Saleh Bakri, kineska glumica Šu Ći, kao i italijanski reditelj, glumac, producent i kompozitor Gabrijele Maineti.

Bonus video: Filmski festival u Kanu 2023. – Poznati na crvenom tepihu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar