Foto:shutterstock; Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Holivud je paralisan danima usled štrajka scenarista i glumaca, a jedan od zahteva demonstranata usmeren je na sve veću zastupljenost veštačke inteligencije koja preti da im oduzme posao. Ova borba sa AI bila je tema jednog filma i davne 2013. godine.

Komentarišući štrajk, Džordž Kluni je rekao za CNN: „Ovo je prelomna tačka u našoj industriji“, a nakon što su pisci počeli štrajk, Kristofer Nolan je za „Holivud reporter“ istakao da „poslovni modeli trenutno ne funkcionišu“, do je šef studija Džef Grin ocenio: „Stvari se menjaju. Vrlo brzo će nestati cela ova struktura koju svi toliko volimo“.

I dok su citati Klunija i Nolana istiniti, Grin je u stvari izmišljeni lik kojeg je tumačio Deni Hjuston u malopoznatom filmu „Kongres“, piše „BBC culture“.

Objavljen 2013. godine, predvideo je trenutnu krizu upotrebe veštačke inteligencije u industriji, jedno od najspornijih pitanja u oba štrajka, sa zadivljujućom jasnoćom i detaljima. U sceni koja danas stoji poput nedavnog izveštaja iz Holivuda, Grin iznosi svoj dalekovidni argument dok pokušava da ubedi holivudsku zvezdu Robin Rajt, koja glumi imaginarnu verziju sebe, da potpiše prava koja se tiču veštačke inteligencije.

Foto:LIVERPOOL – Album / Album / Profimedia

Ostvarenje je napisao i režirao Ari Folman koji je predvideo probleme uključujući gubitak kontrole glumaca nad svojim radom, specifične poteškoće u pregovorima u ugovoru o upotrebi veštačke inteligencije i efekat AI dupliranja stvarnih ljudi.

„Kongres“ nije jedina fikcija sa oštrom futurističkom vizijom na ovu temu. Godine 2015, u „Netfliksovoj“ animiranoj seriji „BoJack Horseman“, producent Lenny Turteltaub kaže BoJacku da želi da ga skenira kako bi koristio njegovu AI repliku u slučaju da BoJack postane previše težak za glavnu ulogu u filmu „Sekretarijat“. Na kraju, Turteltaub više voli skenirane performanse i koristi ih bez BoJackovog znanja.

U epizodi „Crnog ogledala“, koja je premijerno prikazana na Netfliksu prošlog meseca, Selma Hajek igra verziju sebe koja prodaje svoja AI prava i otkriva da više nema kontrolu nad svojim likom. Međutim, nijedna druga fikcija nije došla tako rano i sa tako jezivom specifičnošću kao što je to slučaj kod „Kongresa“.

Izmišljena Robin ima razloga da prihvati studijski dogovor, koji za razliku od predloga iz stvarnog života uključuje zahtev da nikada više ne glumi. Označena je kao nepouzdana i teška, a sa 44 godine je mnogo starija od onih uloga koje su je učinile slavnom. Zamagljujući fikciju i njenu stvarnu karijeru, film govori o strahu koji mnoge glumice imaju – da će napuniti 40 godina i da više nigde neće moći da glume. Džef Grin u jednom trenutku kaže Robin:

„Želim Dženi iz „Foresta Gampa“. To će ti AI omogućiti.“

Robin se opire, govoreći „ne želim da neko drugi odlučuje o mojim ulogama“. Spor oko toga ko kontroliše digitalne prikaze glumaca je jedan od najnestabilnijih elemenata štrajka glumaca, sa različitim tvrdnjama sa obe strane.

Šef za pregovore SAG-AFTRA, Daglas rekao je da studiji žele da skeniraju slike glumaca i da ih koriste bez pristanka zauvek. Međutim, portparol AMPTP-a, grupe koja predstavlja studije, rekao je da se skeniranja mogu koristiti samo za projekat u produkciji, uz saglasnost.

Još jedna scena u „Kongresu“ se još direktnije bavi složenošću koju AI predstavlja za glumce. Advokat Robin Rajt upozorava da ugovor mora da precizira, kako bi osigurala na koji način i u koje svrhe će se koristiti njena slika. Uspešno pregovara o klauzuli zabrane pornografije, ali mora da popusti na naučnojfantastici. Kao rezultat toga, na njeno beskrajno žaljenje, u budućnosti će njen lik veštačke inteligencije igrati u neuobičajenoj akcionoj franšizi.

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

„Kongres“ je delimično zasnovan na naučnofantastičnom romanu Stanislava Lema iz 1971. „Futurološki kongres“, ali holivudska radnja veštačke inteligencije, koja zauzima otprilike prvu trećinu filma, u potpunosti je Folmanova.

Nakon što je Robin skenirana – u izvanrednoj izvedbi, stoji unutar staklenog globusa ispunjenog svetlima i skenerima i prolazi kroz emocije od tuge do smeha – film preskače 20 godina unapred i postaje potpuno animiran, a Robin ulazi u hrabro nacrtan svet. Priča počinje da odražava Lemovu viziju heroja koji posećuje konferenciju na kojoj ga halucinogene droge u vodi teraju da preispita stvarnost. Ovde, animirana Robin treba da govori na konferenciji kao vrhunski primer filmske zvezde AI.

Foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Iako se film pomera ka širem pitanju fantazije u odnosu na stvarnost, Folman predviđa dalju budućnost Holivuda. Sada animirani Grin kaže da će i sami filmovi biti eliminisani, zamenjeni hemikalijom koja će omogućiti korisnicima da dožive život kao da su njihovi omiljeni glumci poput Robin. Pisci scenarija i animatori koji stvaraju svet u kome se nalaze Robin i Grin će izgubiti posao zbog veštačke inteligencije, kaže on, odražavajući još jedan snažan strah iz stvarnog života.

„Kongres“ nam poručuje da smo videli da dolazi kriza veštačke inteligencije i pre deset godina. Da su bar obe strane na holivudskoj liniji štrajka danas posvetile više pažnje tom opskurnom malom filmu od pre jedne decenije…

Bonus video: Ko će pobediti – veštačka inteligencija ili umetnost?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar