Premijera predstave "Kumovi" Foto: Krsto Vulović

Predstava „Kumovi“ Dušana Kovačevića, u režiji Božidara Đurovića, biće premijerno izvedena 16. februara na sceni Nikšićkog pozorišta, na Dan teatra, čime će biti obeleženo i 140 godina ovog pozorišta.

„Poštovani prijatelji, čast mi je što će Nikšićko pozorište izvesti moju dramu ‘Kumovi’ u režiji Bobe Đurovića povodom vašeg jubileja – 140 godina godina postojanja i rada. Jubilej bi bio značajan za mnogo veće gradove u svetu. 140 godina rada govori o velikoj posvećenosti i ljubavi građana Nikšića prema jednoj od najstarijih scenskih umetnosti. Nadam se da ćemo proslaviti i 150 godina a povodom ovogodišnjeg jubileja želim sve najbolje pozorišnom ansamblu, upravi i publici grada Nikšića”, napisao je Dušan Kovačević povodom premijere.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Igraju: Žana Gardašević Bulatović, Hadži Nenad Maričić, Ivona Čović Jaćimović, Nikola Vasiljević i Pavle Bogojević.

– Nikšićko pozorište u skladu sa svojom dugom tradicijom i u našem vremenu predstavlja i afirmiše domaće pisce i tematski se ogleda na horizontu očekivanja domaće publike. Zato smo se opredelili za tekst Dušana Kovačevića “Kumovi” koji se prvi put postavlja u Crnoj Gori. Tematsko utemeljenje ove drame dodao je, nalazi se u svakodnevici savremenog čoveka našeg prostora Balkana gde se ljudski život nalazi u iskušenju preplitanja sa onim što naš narod naziva „psećim životom – odsetio je Janko Jelić, umetnički dikretor Nikšićkog pozorišta.

Premijera predstave „Kumovi“ Foto: Krsto Vulović

Scenografiju potpisuje Vesna Popović, kostime Marina Medenica i Margareta Šobot, scenski pokret Jelena Simić, izbor muzike Bojan Bojanić, a numere je otpjevao Pavle Bogojević.

Prva predstava koja je pre 140 godina izvedena u Nikšićkom pozorištu bila je „Slobodarka“ Manojla Đorđevića Prizrenca.

Bonus video: Jugoslovensko dramsko pozorište u Mariboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar