Zoran Simjanović
Zoran Simjanović Foto:printscreen/K1televizija

U susret ovogodišnjem Martovskom festivalu, u ponedeljak 25. marta od 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće održan koncert filmske muzike Zorana Simjanovića, posvećen našem najznačajnijem kompozitoru primenjene muzike.

Na veličanstvene filmske hitove Zorana Simjanovica podsetiće nas: Akademski hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, Soundtrack orkestar, gudački kvartet Innuendo, Belgrade Brass Band, kao i solisti Boban Simonovic (Ođila), Ljuba Dimitrijević (Renesans), Boban Bjelić (harmonika), Dušan Svilar (tenor), Ivica Stančić (vokalni solista Radio Beograda) i drugi specijalni gosti i solisti.

Na kraju prošlogodišnjeg Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma publika je imala priliku da čuje filmske hitove legendarnog Enija Morikonea. Ovoga puta, u uvodu 71. izdanja, imaće jedinstvenu priliku da uživa u nezaboravnim muzičkim hitovima našeg Morikonea.

Simjanovićevo stvaralaštvo trajalo je nekoliko decenija. Radeći na velikom broju najčuvenijih dela naše kinematografije, koja su sva od reda postala i ostala deo ovdašnje kulturne baštine, popularni Simke im je svima svojom muzikom podario posebnu dimenziju. Obeležena njegovim autorskim pečatom, nezaboravna muzika iz naših najboljih filmova ostala je da živi i mimo njih, postajući neraskidivi deo naše opšte kulture.

Na koncertu u Domu omladine ćemo imati prilike da čujemo nezaboravne kompozicije koje je Simjanović pisao za filmove kao što su: Grlom u jagode, Specijalno vaspitanje, Nacionalna klasa, Maratonci trče počasni krug, Petrijin venac, Sabirni centar, Variola vera, Miris poljskog cveća, Sok od šljiva, Anđeo čuvar, Bure baruta, Tango argentino, Tito i ja….

Zoran Simjanović rođen je u Beogradu 11. maja 1946. godine. Klavir je počeo da svira sa šest godina, upisuje Muzičku školu „Mokranjac“, pa Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Od 1961. osnivao je i svirao u nekoliko najpoznatijih ranih beogradskih rok sastava (Siluete, Elipse) sa kojima je osvajao domaće i međunarodne nagrade. Pisao je i pop kompozicije za prijatelje pevače, koji su veoma uspešno učestvovali na domaćim festivalima.

Od 1975. godine bavio se scenskom muzikom i sarađivao je sa televizijom, filmskim produkcijama i pozorištima, kako u Jugoslaviji, tako i svetu. Kao kompozitor bavio se svim muzičkim stilovima, ipak najviše se oslanjajući na narodne motive, elektronsku i rok muziku. Komponovao je muziku za čak 67 igranih filmova, preko 50 TV filmova i serija, više od 50 animiranih i kratkih filmova i oko 500 reklamnih spotova. Radio je muziku i za pozorišne predstave, mjuzikle, kabaree.

Bonus video: Mjuzikl „Žene na ivici nervnog sloma“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar