Martovski festival
Ljiljana Erić Simjanovic Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zoran Simjanović me je uvek zvao da čujem muziku koju je pravio za kratke i animirane fillmove, kazala je supruga nedavno preminulog kompozitora Ljiljana Erić Simjanović primajući sinoć posthumno priznanje za Životno delo Martovskog festivala.

Uz kratak film o velikanu filmske muzike, jednom od utemeljivača rokenrola u nas, i posthumnom dodelom Nagrade za životno delo Zoranu Simjanoviću sinoć je u Domu omladine otvoren Martovski festival.

Ovogodišnje duplo izdanje festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koje će trajati do 25. aprila, posvećeno je Simjanoviću, koji je preminuo 11. aprila u 75. godini.

Martovski festival
Dom omladine, Dom Omladine, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, Martovski festival. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kompozitor, koji je zlatnim slovima upisan u istoriju srpske kulture zbog svog doprinosa filmu i muzici, bio je neraskidivo vezan za Martovski festival. Odbor festivala, kako je za naš sajt otkrio umetnički direktor Dejan Dabić, još prošle godine doneo je odluku da Zoran Simjanović dobije Nagradu za životno delo. Međutim, 11. aprila je stigla tužna vest, zbog čega je nagrada dodeljena posthumno, a primila ju je kompozitorova supruga Ljiljana Erić Simjanović:

– Zoran Simjanović je posebno voleo kratke i animirane filmove. U toj kratkoj formi on bi uvek nalazio stvaralačko zadovoljstvo. I takva ostvarenja svaki put bi znao da oboji znalački i podvuče notama – istakla je kompozitorova supruga.

Martovski festival
Ljiljana Erić Simjanović prima nagradu koju je njen suprug posthumno dobio. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prisetila se i kako bi je, kad god bi radio muziku za neki kratki ili animirani film, zvao da sluša i odgleda te „kratke filmiće“ i da svoje sugestije:

– I verujem da će se Simke složiti da ovo bude naša zajednička nagrada – kazala je na kraju Ljiljana Erić Simjanović.

Umetnički direktor festivala podsetio je takođe da je Simjanović gajio veliku ljubav spram kratkih i animiranih filmova i ponovio ono što je izjavio za Nova.rs:

Martovski festival
Dom Omladine, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, Martovski festival, otvaranje. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Simjanović je dobijao nagrade na Martovskom, recimo za filmove ‘Krst, kvadrat i krug’ ili ‘Poludele ljude’, a ove godine posthumno mu dodeljujemo nagradu za životno delo za manje poznat deo njegovog opusa, jer malo ko je znao za njegovu ljubav prema kratkim i animiranim filmovima“, rekao je Dabić o Simjanoviću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare