Bong Joon-ho, Lee Sun-kyun Foto:Jung Yeon-je / AFP / Profimedia/EPA-EFE/YONHAP

Grupa južnokorejskih umetnika, uključujući filmskog reditelja Bong Džun-Hoa, apelovala je na pokretanje istrage povodom sumnjivih okolnosti nedavne smrti glumca Li Sonkjuna.

Li, koji je igrao glavnu ulogu u Bongovom Oskarom nagrađenom filmu „Parazit“, izvršio je samoubistvo u 48. godini. Glumac je u to vreme bio pod istragom zbog navodne upotrebe droga, a navodno ga je policija ispitivala 19 sati tokom vikenda pre smrti, piše „Gardijan“.

Bong Joon-ho Foto:Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Na konferenciji za novinare koju je danas u Seulu održalo novoformirano Udruženje solidarnosti kulturnih umetnika, brojne uticajne ličnosti u južnokorejskoj industriji zabave apelovale su da se pokrene istraga o načinu na koji su policija i mediji postupali kada je reč o njegovoj smrti, na koji način su uticali, kako bi se sprečilo još takvih tragedija. Ispoljavanje jedinstva i kritike bez presedana je retkost na južnokorejskoj sceni zabave, u kojoj se slavne ličnosti često nađu na milost i nemilost nemilosrdnoj javnosti. Čak i manji pogrešni koraci rizikuju da unište karijere sa malo prostora za oporavak ili povratak.

Bong Joon-ho Foto:Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

– Značajan broj južnokorejskih poznatih ličnosti, posebno pop zvezda i glumaca, ubio se poslednjih godina. Pozivamo vlasti da izvrše detaljnu istragu kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u policijskom istražnom procesu – rekao je Bong, zahtevajući istragu o potencijalnim curenjima u štampu tokom istrage o Liju koje je dovelo do nemilosrdnog izlaganja medija u udarnom terminu bez zaštitnih mera.

Li je rekao da je prevaren da uzme drogu i prošlog petka je policijska agencija uputila dve žene tužilaštvu na dalju istragu i potencijalnu optužnicu za ucenu za 350 miliona vona.

Lee Sun-kyun Foto:STR / AFP / Profimedia

Kantautor Jun Jong-šin pitao je da li je medijsko izveštavanje o pokojnom glumcu sprovedeno isključivo zbog statusa javne ličnosti u industriji zabave i da li je bilo opravdano, kao i šta je bio pravi cilj. Li je tražio da njegovo poslednje policijsko ispitivanje bude zatvoreno za štampu, ali je zahtev odbijen. Dok je stigao u policijsku stanicu na ispitivanje, on je bio u svim medijima, koji su objavili tekstove o sumnji da je konzumirao drogu. Nakon njegove smrti, neki mediji su objavili detalje njegove navodne poruke o samoubistvu, uprkos protivljenju Lijeve porodice.

Grupa umetnika je pozvala sve medije, uključujući i nacionalnu KBS, da izbrišu članke za koje tvrde da ne predstavljaju odgovorno izveštavanje i pozvala vladu i Narodnu skupštinu da preispitaju važeće zakone koji štite „ljudska prava umetnika“. Glumci kao i predstavnici kulturnih i umetničkih organizacija, uključujući uticajni međunarodni filmski festival u Busanu i Korejski savez režisera, takođe su bili među grupom koja je govorila na skupu.

Bonus video: Jelena Stupljanin o novom „targetiranju“ glumaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar