Foto: CJ ENTERTAINMENT - Album / Album / Profimedia

Južnokorejski glumac Li Sonkjun, planetarno poznat po svojoj ulozi u filmu "Parazit", pronađen je mrtav u svom automobilu dok je bio pod istragom zbog ilegalne upotrebe droga, potvrdila je policija. "Parazit" je prvo ostvarenje na neengleskom jeziku u istoriji koje je osvojilo Oskara za najbolji film.

Iako policija sumnja da je izvršio samoubistvo, istraga je još uvek u toku. Potraga za Li Sonkjunom započela je nakon uznemirujućeg poziva njegove supruge, koja je prijavila pismo koje je ličilo na oproštajno.

Li Sonkjun je glumio glavnu ulogu u „Parazitu“ (2019), kapitalističkoj satiri koja je pored Oskara za najbolji film, najveće filmsko priznanje dobila i za međunarodni dugometražni film, originalni scenario i režiju.

Foto: Barunson E&A / CJ E&M Film / AFP / Profimedia

„Parazit“ je mešavina drame, trilera i komedije u kojoj pratimo siromašnu porodicu Kim kako, na prevaru, preuzima vođenje domaćinstva bogate porodice Park. Ali, ova naizgled savršeno izvedena smicalica postaje ozbiljan problem koji sve može skupo da ih košta…

Priča o neverovatnom uspehu „Parazita“ počela je u maju 2020. godine, kad je film premijerno prikazan u Kanu, uz euforične kritike. „Parazitu“ je žiri jednoglasno dao Zlatnu palmu, prvu u istoriji južnokorejske kinematografije. Pošto je potom dobio i Oskara za najbolji film, „Parazit“ je tako drugi film u istoriji koji je objedinio dve najznačajnije filmske svetske nagrade – Oskara i Zlatnu palmu. Prvi i do tada jedini je bio „Marty“ Delberta Mana 1950.

Tragično preminuli glumac Li Sonkjun, koji je u „Parazitu“ igrao glavu imućne porodice Park, bio je popularno ime u korejskom filmu. Nakon diplomiranja na Nacionalnom univerzitetu umetnosti Koreje, započeo je svoje glumačko putovanje 2001. godine sa televizijskom humorističkom serijom „Lovers“.

Li je, osim „Parazita“, imao još nekoliko popularnih projekata u svojoj karijeri, uključujući „Payback“, „Diary of a Prosecutor“, „My Mister“, „Killing Romance“ i „Kingmaker“, između ostalih. Nakon „Parazita“, glumac je dobio priznanje za svoj rad u prvoj južnokorejskoj seriji na Apple TV Plus, „Dr. Brain“. Serija mu je čak donela nominaciju u kategoriji Najbolji glumac na dodeli „Emi“ nagrada 2022. godine.

Da je 2020.
Da je 2020. scena iz filma („Parazit“); Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Njegov poslednji film bio je horor-drama „Sleep“, gde je tumačio ulogu supruga koji šeta u snu. Film je dobio pohvale kritike i prikazan je na Kanskom filmskom festivalu ove godine. Glumac je ostavio iza sebe suprugu glumicu Jeon i dva sina.

Bonus video: Sećanje na scenaristu, reditelja, profesora Srđana Koljevića – Prisetimo ga se kroz njegove kultne filmove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar