Foto: Slobodan Jotić

Mislila sam da ću kratko da se zahvalim, ali sve što ste pripremili me je jako dirnulo. I obrazloženje i osvrt na bogatu karijeru mog oca. I on bi sigurno bio zadovoljan, hvala vam, rekla je Lidija Andrić, ćerka Mladomira Puriše Đorđevića.

Slavnom reditelju je posthumno dodeljena Nagrada „Specijalni Ernest“ na 5. Somborskom filmskom festivalu.

Puriša Đorđević Foto: Festivala autorskog filma

– Odluka o nagradi za doprinos dobrim filmovima doneta je jednoglasno i pripada Mladomiru Puriši Đorđeviću, pioniru jugoslovenske i srpske kinematografije, autoru značajnih dokumentarnih i igranih filmova, koji će ostati upamćen po jedinstvenoj ratnoj i poratnoj tetralogiji u istoriji svetskog i domaćeg filma, a to su ostvarenja – „Devojka“, „San“, „Jutro“ i „Podne“. Dobitnik je nagrada na festivalima u Veneciji, Moskvi, Puli, Vrnjačkoj Banji, Beogradu… Dobitnik je Sretenjskog ordena drugog stepena za naročite zasluge u oblasti filmske umetnosti – istakla je Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra Sombor.

Poslednje ostvarenje Puriše Đorđevića „Usta puna zemlje“ po romanu Branimira Šćepanovića, prikazano je na zatvaranju 51. Festa, a osvojilo je Nagradu „Milutin Čolić“ za najbolji film 2023. godine, a bio je i u programu „Kad bi Sombor bio Holivud“ filmskog festivala u Somboru.

Lidija Andrić Foto: Slobodan Jotić

Večeras je dodela Nagrade „Ernest“ za najbolji film, kao i priznanja „Boer“ za najboljeg glumca i glumicu, te i za najbolje ostvarenje u selekciji mladih autora.

Odluke o priznanjima u Glavnom programu doneće žiri u sastavu Dušan Milić, reditelj, scenarista i producent, Ana Vučković Denčić, novinarka, dramaturškinja i književnica, i Tamara Aleksić, glumica. Selekciju filmova mladih autora vrednovaće reditelj Goran Nikolić, glumica Danica Radulović i glumac Nikola Šurbanović.

Pod sloganom „Za one koji dolaze!“ festival je u protekla četiri dana prikazao nagrađivana ostvarenja sa značajnim referencama najvećih regionalnih i međunarodnih festivala, po izboru selektora Dejana Dabića.

Bonus video: Radivoje Raša Bukvić o filmu „Usta puna zemlje“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar