Foto:Foto:Nemanja Jovanović

Platforma Srbija stvara muziku, kao deo nacionalne platforme Srbija stvara, jednoglasnom odlukom članova European Music Exporters Exchange (EMEE) postala je punopravni član ovog prestižnog Udruženja evropskih kancelarija za izvoz i promociju muzike, saopšteno je iz platforme.

European Music Exporters Exchange u svom sastavu broji 32 nacionalne i regionalne kancelarije za izvoz muzike iz 27 evropskih zemalja, koje u okviru ove mreže međusobno razmenjuju pomoć u finansiranju, izgradnji kapaciteta muzičke industrije i obuke, poslovnih saveta.

Ali, prevashodni cilj jeste međunarodno umrežavanje i realizacija programa poslovne podrške.

– Međunarodni protok muzike igra ključnu ulogu u očuvanju kulturne raznovrsnosti širom sveta. Pored toga, kretanje i protok muzike preko granica stvara niz značajnih izvora prihoda za nacionalne muzičke industrije, odnosno izvoz muzike. Radujemo se što se platforma Serbia Creates pridružila mreži naših članica jer stičemo važnog partnera u ovoj zemlji, sa kojim možemo zajedno da radimo na podršci tom procesu u ovom delu Evrope – kazala je Tamara Kaminska, generalna sekretarka EMEE.

Članstvo platforme Srbija stvara muziku u EMEE rezultat je brojnih uspeha koji su u veoma kratkom roku ostvareni na međunarodnom planu, pre svega u promociji srpske muzičke scene. A jedan od najuspešnijih u tom smislu bio je nacionalni muzički konkurs „Srbija stvara: The Spotlight“ u okviru kojeg su najbolje rangirani mladi muzičari u poslednja tri meseca realizovali više od 35 nastupa na 15 domaćih i regionalnih muzičkih festivala.

Foto: Promo

– Muzička scena Srbije ima ogroman potencijal i dosadašnji uspesi domaćih muzičara su, pre svega, bili dokaz njihovog kvaliteta. Platforma Srbija stvara muziku nastoji da svojim aktivnostima sistemski podrši domaću muzičku scenu i da je podstakne da raste, razvija se i ostvari međunarodni uspeh. Članstvo u EMEE samo je još jedan stepenik ka tom cilju i otvoriće brojne prilike za globalne saradnje, nova znanja i iskustva, kao i nove šanse za naše talentovane muzičare, što će na kraju rezultirati pozitivnim uticajem na celokupnu ekonomiju i kulturu naše zemlje – reči su Zorice Tepić, savetnice za muzičku industrije platforme Srbija stvara muziku.

Bonus video: Vladan Rajović, KKN o muzici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar