Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Jedna neimenovana žena podnela je tužbu protiv reditelja Romana Polanskog, tvrdeći u sudskom podnesku da ju je sineasta silovao u svojoj kući 1973. godine kad je bila maloletna.

Dama, koja nije želela da otkrije svoj pun identitet, saopštila je na pres konferenciji juče da je tužila 90-godišnjeg reditelja, a potom i opisala šta se desilo pre 51 godinu.

Naime, otišla je na večeru s Polanskim, koji je, navodno, znao da još uvek nije napunila 18 godina. A upoznala ga je nekoliko meseci pre toga na jednoj zabavi. Objasnila je da je s Polanskim u restoranu popila tekilu, i ubrzo je postala omamljena, a reditelj ju je odvezao kući. Sledeće čega se seća jeste kako leži pored njega u krevetu.

Roman Polanski Foto: akg-images / AKG / Profimedia

„Polanski joj je rekao da želi seks sa njom. Tužiteljka je, iako omamljena, rekla tuženom: ‘Ne, molim te, nemoj to da radiš’. Ignorisao je njene molbe. Optuženi Polanski je skinuo odeću tužiteljke i nastavio da je siluje, nanoseći joj ogroman fizički i emocionalni bol i patnju“, navodi se, između ostalog, u tužbi.

Rediteljev advokat Aleksander Rufus-Ajzaks saopštio je da Polanski „snažno poriče sve optužbe i veruje da je pravo mesto da se sve reši – sud“.

Tužba je podneta pred Višim sudom u Los Anđelesu. Bilo je to još u junu i to na osnovu kalifornijskog zakona koji je privremeno dozvoljavao ljudima da podnesu tužbe za seksualno zlostavljanje u maloletnom dobu, uprkos tome što je nastupila zastara. Isti zakon propisuje da odmah po podnošenju tužbe nije mogao da bude otkriven identitet tuženog, zbog čega mediji nisu ni pisali o ovom slučaju kad je dospeo na sud, piše agencija AP.

Tek je juče sudija, koji vodi ovaj predmet, dao odobrenje da se saopšti ime tuženog, a prvo ročište zakazano je za početak naredne godine.

U odgovoru na tužbu, advokat Polanskog negira sve navode i tvrdi da je neustavna jer se poziva na zakon koji nije donet sve do 1990. godine.

Neimenovana žena se prvi put oglasila s ovom pričom 2017. godine, podnevši tada građansku tužbu u kojoj je otkrila svoje ime i srednje slovo i preciziravši da je u doba seksualnog nepočinstva imala 16 godina.

Foto: Album – Oronoz / Album / Profimedia

Međutim, sada, niti u tužbi, niti na jučerašnjoj konferenciji za medije nije navela svoje ime, napomenuvši samo da je tada bila maloletna. Govorila je samo kratko.

– Trebalo mi je mnogo vremena da odlučim da podnesem tužbu protiv gospodina Polanskog, ali konačno sam donela odluku, iz želje za pravdom i njegovom odgovornošću – kratko se obratila.

Polanski, koji se u anale kinematografije upisao s filmovima kakvi su „Tesa“, „Rozmarina beba“, „Kineska četvrt“ Ili „Pijanista“, još 1977. optužen je za drogiranje i silovanje 13-godišnjakinje u Americi. Tada je postigao dogovor s tužiocima da će se izjasniti kao kriv po blažoj tački optužbe – i to za nezakonit seksualni odnos i da neće morati da ide iza rešetaka, nakon što je već odslužio zatvorsku kaznu.

Roman Polanski s Mijom Farou na snimanju „Rozmarine bebe“ Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Međutim, strahovao je da će sud odustati od nagodbe i 1978. vratio se, tačnije pobegao u Evropu. Pre dve godine otkriveni su transkipti, u kojima tadašnji tužilac tvrdi da je sudija želeo da odustane od nagodbe.

Advokati Polanskog godinama unazad bore se da okončaju ovaj slučaj, čime bi se van snage stavila međunarodna poternica za Polanskim, koja se jedino ne odnosi na Francusku, Švajcarsku (gde je odslužio kaznu kućnog pritvora, prim.aut.) i rodnu Poljsku, gde su vlasti odbile američke zahteve za rediteljevo izručenje.

Poslednji film Romana Polanskog „Hotel Palas“, koji je svetsku premijeru imao na prošlom Venecijanskom festivalu, nedavno je naša publika mogla da vidi na 52. Festu.

Bonus video: Vudi Alen na Venecijanskom festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar