Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Samo tri minuta trajale su ovacije na 80. Venecijanskom filmskom festivalu nakon što je završena svetska premijera novog ostvarenja Romana Polanskog "Palata".

Novogodišnje veče. Švajcarska. Luksuzni hotel Gštat. Tu su ultabogati i oni koji su tu da im udovolje. I između njih postoji ogroman jaz, a kako se bliži doček Nove, 1999. godine rascep između milionera i onih koji ih služe sve je dublji… Ovo bi bila osnovna premisa oko koje novi film „Palata“ (Palace) gradi slavni sineasta Roman Polanski. I film, u kom igraju Fani Ardan, Miki Rurk. Džon Kliz, premijerno je prikazan, van konkurencije, na 80. Venecijanskom festivalu.

Polanski, čiji je prethodni film „Oficir i špijun“ iz 2019. dobio Veliku nagradu žirija u Veneciji, nije se pojavio na Mostri. Razlog je, naravno, vrlo dobro znan – jer reditelj, koji ima 90 godina, još uvek je na poternici SAD zbog silovanja maloletnice početkom sedme decenije prošlog veka, iako je kaznu odslužio. Umesto Polanskog, ovu satiru predstavio je na Lidu deo glumačke ekipe, predvođen Fani Ardan a dan nakon premijere stigao je i sud filmskih kritičara. I nije nimalo blagonaklon. Naprotiv. Polanski, autor takvih klasika kakvi su „Rozmarina beba“ ili „Kineska četvrt“ ili pak „Pijanista“, „nagrađen“ je s jednom zvezdicom.

Fani Ardan Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

„Potpuni debakl, bez ijednog razloga za smeh“, piše kritičar „Varajetija“, dok „Juronjuz“ ocenjuje kako je, nažalost, reditelj svojim neprijateljima, za slučaj da je ovo njegovo poslednje ostvarenje, dao „savršenu municiju“.

Ništa lepše reči nema ni kritičar „Dedlajna“ koji piše kako je „užasavajuća hotelska komedija Polanskog pretvorila u predmet sprdnje u Veneciji“, a kolumnu otvara ovako:

Ekipa filma na Mostri Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

– Teško je poverovati da je prošlo više od 60 godina od kako se Polanski udružio s Jeržijem Skolimovskim kako bi napravili veliki film “Nož u vodi”. A još je teže poverovati da su se ova dva filmska diva udružila ponovo i upregla sve svoje moždane ćelije, a rezultat je ova, najočajnija farsa. Ako zaboravimo na trenutak kontroverzni status Polanskog kao begunca od međunarodnog prava, teško je poverovati da je ovaj katastrofalan film Venecija uvrstila u svoju selekciju, pa čak i van konkurencije…

Roman Polanski na snimanju filma Palace

I pre premijere „Palate“ direktor Venecijanskog filmskog festivala Alberto Barbera bio je prinuđen da brani selektovanje novih filmova Polanskog, Alena i Lika Besona, koji su ili bili osuđeni ili optuženi za seksualna nepočinstva.

– Istorija umetnosti je ispunjena umetnicima koji su bili kriminalci, ali bez obzira na sve i dalje se divimo njihovim delima – odsečan je bio Barbera za agenciju AFP.

Polanski na snimanju filma Palace

Uprkos lošim kritikama, film je u Veneciji otkupljen. Sklopljeno je, kako prenose svetski mediji, nekoliko distributerskih dilova za različite evropske zemlje. Izostaju, za sada, samo Velika Britanija, Francuska i SAD, otkrio je u Veneciji producent „Palate“ Luka Barbareši, dodavši:

– Zašto, ako sve platforme i studiji, od Paramaunta, preko Studija Kanal, do Amazona i Netfliksa, svaki dan emituju Romanova ostvarenja, niko neće da producira novi film Polanskog?

Bonus video: Bono i Edž na otvaranju Sarajevo film festivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar