Foto:Arhiva Nova.rs; privatna arhiva

Laureati godišnje nagrade "Srpski krivak" za 2023. su Mirjana Vukomanović za oblast režije, medija i kulture, Milosav Tešić za polje poezije, lingvistike i književnosti, Miodrag Stojković za genetiku i nauku, Milan Ćulibrk za novinarstvo i Milan Rakočević za arhitekturu, saopštio je Upravni odbor udruženja "Srpski krivak", koji je odluku o dobitnicima doneo jednoglasno.

Mirjana Vukomanović istaknuta je režiserka i medijska ličnost sa bogatom karijerom u Srbiji i u Sjedinjenim Američkim Državama, podseća UO „Srpski krivak“. Diplomirala je multimedijalnu režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Režirala je više od 30 igranih, dokumentarnih i televizijskih filmova i serija, i nekoliko pozorišnih predstava, među kojima su „Tihovanje“, „Večita slavina“ i „Tri letnja dana“ koji je bio naš kandidat za Oskara 1997. godine. Predavala je režiju na Njujorškoj filmskoj akademiji. Dobila je brojne nagrade i član je predsedništva Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Milosav Tešić, kako se navodi u obrazloženju, naš je istaknuti pesnik, esejista, leksikograf i lingvista. Član je SANU, odeljenja jezika i književnosti. Zaposlen je na Institutu za srpski jezik kao urednik Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika – Rečnika SANU. Član je i potpredsednik Upravnog odbora Srpske književne zadruge, Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva, redakcija časopisa „Jezik danas“ i „Poetika“. Dobitnik je brojnih priznanja od Nagrade Miloš Crnjanski, do Zmajeve nagrada Matice srpske.

Miodrag Stojković genetičar je i embriolog iz Leskovca. Bavi se veštačkom oplodnjom, a osnovao je specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta u Leskovcu, podsećaju iz ovog udruženja.

Milan Ćulibrk glavni je i odgovorni urednik nedeljnika NIN. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Tokom novinarske karijere pisao je za NIN, „Vreme“, „Duga“, „Nedeljni telegraf“, bio ekonomski komentator i šef beogradskog dopisništva „Dnevnika“, glavni i odgovorni urednik „Ekonom:east“ magazina i „Bankara“. U Ekonomist medija grupi bio je glavni i odgovorni urednik svih izdanja i ovenčan brojnim nagradama.

Arhitekta Milan Rakočević studirao je u Beogradu i Parizu, a doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bio je Dekan Arhitektonskog Fakulteta u Beogradu. Radio u Francuskoj, Švajcarskoj, Alžiru, Panami i Australiji. Projektovao i izveo više desetina objekata u zemlji i u svetu, laureat nagrada, a autor je više knjiga i stručnih radova o arhitekturi.

Bonus video: Milan Ćulibrk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar