Milutin Petrović Foto:M.M./ATAImages; Dragan Mujan/Nova.rs

Bratstvo manastira Visoki Dečani saopštilo je da ne postoji blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija za najavljeno snimanje filma "Ključ Dečana" reditelja Milutina Petrovića.

Uprava Visokih Dečana navela je na Tviteru da snimanje nije dogovoreno ni s igumanom manastira arhimandritom Savom.

Otac Sava Janjić Foto: Zoran Lončarević

„Obaveštavamo javnost da ne treba preduzimati neusklađene projekte o svetinjama na Kosovu i Metohiji i objavljivati vesti o njima u medijima, jer takvo ponašanje šteti našoj Crkvi. Pominjanje snimanja ovog filma u nekim medijima kosovskih Albanaca, bez ikakve provere kod Manastira Dečani i Eparhije, zlonamerno je prikazano kao aktivnost usmerena protiv Kosova. Naša Crkva ovo doživljava kao još jednu u nizu brojnih pretnji i kršenja novinarske etike“, naveli su, kako je prenela agencija Beta, iz dečanskog manastira.

Iz Visokih Dečana su poručili da je promovisanje nasleđa srpske pravoslavne crkve na Kosovu u okviru Eparhije raško-prizrenske moguće samo uz blagoslov eparhijskog episkopa i u saradnji sa manastirima ili parohijskim crkvama.

Podsetimo, Filmski centar Srbije nedavno je na Konkursu za sufinansiranje projekata s nacionalnom temom dodelio novom ostvarenju Milutina Petrovića 9.000.000 dinara.

„Istorija manastira Dečani u dobroj meri je i istorija Srbije. Borba za opstanak manastira jeste i borba kako srednjevekovne tako i moderne Srbije. Autor na dobar način koncentriše pažnju na dve ključne krize manastira: onu iz 18. veka kao posledicu seobe Srba i onu u kontekstu ratova 90-tih. Planirajući da koristi različite vrste dokumentarnog materijala, autorova namera je da film vodi tako da iz više uglova, preko istorijata Dečana, predstavi sliku dinamične istorije Кosova i Metohije“, navela je komisija FCS-a obrazloženje odluke da finasijski podrži ovaj projekat.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iz razgovora sa autorom, komisija je, kako su još naveli, stekla utisak da će tokom realizacije biti na delu rediteljski postupak koji na originalan, dinamičan i zanimljiv način koristi i uobličava dokumentarni materijal.

Bonus video: Čuvari formule u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar