Foto:Goran Srdanov/Nova.rs, Vesna Lalić, Printscreeen/YouTube/RTS

Tabaševićevo je pravo da se povuče iz daljeg izbora za "Vitalovu nagradu". On je naveo svoje razloge, i mi to poštujemo, kaže za Nova.rs predsednik žirija nagrade "Zlatni suncokret" Vladimir Gvozden.

Vladimir Tabašević je uzburkao književnu javnost svojim povlačenjem iz konkurencije za „Zlatni suncokret“ iako je njegov roman „Noćne reči“ ušao u uži izbor za ovo priznanje. Kao glavni razlog za „izuzimanje iz daljeg prosuđivanja“ naveo je slikarku i spisateljicu Milicu Vučković, „intelektualnu“ junakinja naših dana, kako kaže.

Nakon što je Tabašević povukao svoj roman iz daljeg razmatranja za „Zlatni suncokret“, kontaktirali smo  predsednika žirija „Vitalove nagrade“ Vladimira Gvozdena, kao i Milicu Vučković koja međutim nije želela da komentariše Tabaševićeve tvrdnje koje se tiču nje lično.

Predsednik žirija „Vitalove nagrade“ Vladimir Gvozden, kritičar i profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu kaže za Nova.rs da je povlačenje Vladimira Tabaševića iz konkurencije za nagradu njegova lična stvar.

– Njegovo je pravo da se povuče. On je naveo svoje razloge, i mi to poštujemo. Uvrstili smo ga u uži izbor, jer mislimo da njegov roman to zaslužuje, a svaki učesnik ima pravo da se povuče. Članica žirija koju on pominje kao razlog je kao spisateljica postigla izuzetne uspehe, i ja imam puno poverenje u njen rad – konstatuje Gvozden.

On dodaje da ova situacija ne može da se poredi sa bojkotom NIN-ove nagrade u kojem je pre nekoliko godina Tabašević učestvovao, jer su tada razlozi bili politički.

– Ovo su neki njegovi lični razlozi, pre svega, bar se meni tako čini. Malo je paradoksalna situacija jer je Tabašević glasao za Vučković kada je bila u izboru za nagradu “Vladan Desnica” sa svojim romanom. Tako da pozadina svega ovoga verovatno ima privatnu dimenziju – zaključuje Vladimir Gvozden.

Podsetimo, roman Milice Vučković „Smrtni ishod atletskih povreda“ bio je užem izboru za nagradu „Vladan Desnica“ 2022. godine.

Bonus video: Ljubivoje Ršumović otkriva kako je nastala pesma „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare