Foto: N1

Fakultet umetnosti Univerziteta u Kragujevcu više od dve decenije nema svoju zgradu i podstanar je na desetak lokacija u gradu. Studenti FILUM-a pokrenuli su potpisivanje peticije građana na platformi Kreni-Promeni. Oni traže iseljavanje nastave likovne umetnosti iz neadekvatnog prostora Osnovne škole "Đura Jakšić".

Prikupljena je polovina potrebnih potpisa, a studentima je dosta „predizbornih, a neispunjenih obećanja o podizanju zgrade FILUM-a u Kragujevcu“. Studijska nastava za buduće filologe, profesore muzike, likovne i primenjene umetnosti 22 godine odvija se u učionicama, suterenima i podrumima kragujevačkih osnovnih i srednjih škola.

– Mi nemamo ništa. Bukvalno ništa. Koristimo prepravljene toalete, podrume. Ima učionica koje su sasvim u redu, ali sve skupa stanje je loše – kaže dekan FILUM-a Zoran Komadina.

Najgori od prostora je, prema rečima studentikinje Antonine Đurđević, u osnovnoj školi „Đura Jakšić“.

– Vlaga, buđ, pacovi, koje smo nalazili. Loše je grejanje tokom zime. Manjak svetlosti – ovako prostor opisuje student Luka Milenković za „N1“.

I student Miloš Radmilac kaže da studiranje na tom fakultetu nije ispunilo njegova očekivanja:

– Zbog prostorija u kojima se nalazimo i uslova koje nam oni pružaju. Svaki dan provodimo u buđavim prostorijama.

Predizborna obećanja nikada ne izostave izgradnju FILUM-a na utrini pored Pravnog fakulteta. I, ništa.

– Odsek za likovnu i primenjenu umetnost koji je i pokrenuo ovu peticiju i odsek za muzičku umetnost imaju najgore uslove za rad – rekla je redovna profesorka FILUM-a Jasna Veljanović.

– Za 2024. i 2025. ministarstvo uopšte nema ni u planu da gradi zgradu Filuma. Postoji kolizija onoga šta govori gradonačelnik i predsednik Srbije i onog što zvanično ministarstvo govori. U tim planovima se samo navodi da će se graditi sedam fakulteta beogradskog univerziteta – kaže odbornik Srbija protiv nasilja (SSP) Obrad Turković.

Lokacija postoji, ali novca nema.

– Čekamo dugo. Predugo. Lokaciju imamo, ona je namenjena Filumu već više od decenije. Filum je dobio, pa nije dobio pare kojim bi to zidao, kako je dogovoreno – istakao je dekan FILUM-a .

Idealno rešenje, prema oceni Jasne Veljanović, bila bi nova zgrada jer ni jedan stari prostor ne može na adekvatan način da se adaptira. Inicijatori su za sada prikupili polovinu potrebnih potpisa građana, da budući umetnici ne budu više podstanari.

Bonus video: Izložba – Vajar Eduardo Čilida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar