Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Rešeni su imovinsko-pravni odnosi u teatru "Boško Buha" i konačno će, posle osam godina, moći da se pristupi realizaciji rekonstrukcije oronulog prostora na Trgu republike.

– Tender za izbor izvođača za rekonstrukciju pozorišta trebalo bi da bude raspisan sledeće nedelje – izjavila je danas direktorka Boška Buhe Maša Mihailović na pres konferenciji u restoranu Butik nadomak ruiniranih prostorija pozorišta, na kojoj je najavljena prva premijera u ovoj teatarskoj sezoni, „Pigmaliona“ u režiji Đurđe Tešić.

Konferencija za medije u Butiku Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U međuvremenu se oglasio i sam teatar saopštivši da „s radošću obaveštavaju javnost da je zahvaljujući reakciji Vladi Srbije rešen status“ pozorišta ”Boško Buha” i da su na taj način stvoreni uslovi za početak rekonstrukcije našeg pozorišta.

Zahvaljuju se Vladi Srbije, kao i Republičkom geodetskom zavodu na brzoj reakciji, ali i našoj publici i kolegama na velikoj i iskrenoj podršci i budnom interesovanju za ovaj proces.

– Ovo nam je dalo motivaciju da nastavimo da radimo još bolje i da istrajemo u nameri da generacijama koje dolaze omogućimo još lepše trenutke uz naše predstave. Na zadovoljstvo svih, sada je već izvesno da će ih u skorije vreme gledati u renoviranoj sali Pozorišta „Boško Buha“, tamo gde ono pripada, u srcu Beograda, na mestu koje prepoznaju mnoge generacije naše publike. Zadovoljstvo je još veće kada znamo da smo ovo postigli zajedničkim snagama, i da je na najvišim instancama prepoznata potreba za jednom reprezentativnom institucijom koja se obraća najmlađim građanima ovog društva i na najbolji mogući način učestvuje u njihovom odrastanju – poručuju iz „Buhe“.

Podsetimo, ovo beogradsko pozorište već mesecima je u centru pažnje, ali ne zbog predstava, već nemogućnosti da igraju na svojoj višedecenijskoj adresi na Trgu republike. Još 20. marta, baš simbolično na Svetski dan pozorišta za decu i mlade, zaposleni u ovom teatru podigli su glas u ruiniranom prostoru svog pozorišta na Trgu republike 3. Poručili su kako nakon osam godina „podstanarskog staža“ u teatru „Vuk“ žele da se vrate u svoju kuću, a ne da idu u Beograd na vodi. I nakon velike bure u javnosti i podrške kolega, državni zvaničnici su obećali da će se to u najkraćem roku i dogoditi i da će se rešiti komplikovani imovinsko-pravni odnosi na toj adresi, i sporni kvadrati, gde je kao vlasnik upisan i Aca Bosanac. Posle silnih obećanja premijerke Ane Brnabić, arhitetka i scenograf Radivoje Dinulović, predsednik Upravnog odbora „Boška Buhe“ izjavio je za Nova.rs krajem aprila da su ispunjeni uslovi za raspisivanje tendera. Ali, evo to se tek danas desilo...

I Maša Mihailović, koja je letos imenovana za novu upravnicu najstarijeg teatra, kazala je nedavno za naš sajt da, kad je reč o problematičnim imovinsko-pravnim odnosima, radi se malom broju kvadrata koji su upisani na neku drugu firmu.

– Da sam vlasnik tih spornih kvadrata, koji nas koče, poklonila bih ih ovom teatru i tako ostavila neizbrisiv trag u srpskoj kulturi. Postoji plan, sve je nacrtano i rascrtano, projektne dozvole su dobijene, a kako će se to sve izvesti ne znam. Ali, znam da je moguće…

Bonus video: Buha proizvodi glumačke zvezde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar