Mila Turajlić Foto: Ferrante Ferranti

Rediteljka Mila Turajlić predstaviće se premijerno s dva nova ostvarenja "Non-Aligned" i "Ciné-guerrillas" na 28. Festivalu autorskog filma, koji počinje u petak, 25. novembra. 

Dugometražni filmovi Mile Turajlić bazirani su na do sada nikada prikazanim materijalima Titovog snimatelja Stevana Labudovića, saopštili su organizatori FAF-a.

Premijera ovog dokumentarnog diptiha „Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels“ & „Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ biće održana u nedelju, 27. novembra od 17 časova, odnosno od 19.30 sati u Velikoj sali Mts dvorane.

Prošlo je pet godina od kako je baš na Festivalu autorskog filma premijerno prikazano ostvarenje „Druga strana svega“. I sada se rediteljka Mila Turajlić vraća se na festival s dokumentarnim diptihom o Pokretu nesvrstanih. Ova dva dugometražna filma publiku vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg sveta.

Stevan Labudović pored Galeba Foto: Promo/Poppy Pictures

– Ovaj diptih nastao je kao posledica susreta i prijateljstva sa Stevanom Labudovićem, snimateljem Filmskih novosti koji je bio zadužen da prati predsednika Tita na čuvenim putovanjima mira brodom „Galeb“. Tom prilikom je nastao dragocen materijal snimljen u nesvrstanim zemljama. Prvi film u diptihu prati nastanak Pokreta nesvrstanih do istorijskog samita u Beogradu 1961. godine, a drugi otkriva ulogu Stevana Labudovića u snimanju alžirskog oslobodilačkog rata – objasnila je Turajlićeva uoči premijere u Beogradu, dodavši kako joj je zadovoljstvo što će ovdašnjoj publici predstaviti projekat u glavnom programu FAF-a, naročito na „simbolički značajnom mestu kao što je nekadašnji Dom sindikata, koji je bio pres centar za vreme prvog samita Nesvrstanih“.

Oba filma svetsku premijeru imala su u septembru na 47. Filmskom festivalu Toronto „Tiff Docs“.

Foto: Promo

Još pre dve godine za Nova.rs Mila Turajlić je ovako govorila o projektu:

– Prvi moj utisak kada sam počela da radim na filmu bio je da to nikoga nije zanimalo, pošto je Pokret nesvrstanih i inače ostao magrinalan i izgubio je taj svoj strateški značaj i samim tim sam mislila da se za tim izgubilo interesovanje. Međutim, pošto sam jako mnogo putovala snimajući film, na svakom tom putovanju sam imala sjajnu saradnju sa našim ambasadama, bilo u Alžiru, u Indiji, ili u Njujorku, pošto sam snimala u našoj misiji pri UN, i imala sam priliku da čujem šta ambasadori misle o tome. Oni imaju jasnu svest o tome da je nesvrstanost ipak bila najvažniji adut koji je naša zemlja ikada imala na međunarodnoj sceni.

Foto: Promo/Poppy Pictures/Stevan Labudović

Prethodni film Mile Turajlić „Druga strana svega“ premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017. godine, i osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižno priznanje IDFA za Najbolji dokumentarac, dok je za debi „Cinema Komunisto“ ovenčana s 16 nagrada.

Bonus video: Koča Popović, narodni heroj koji je odbio Tita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar