Naša rediteljka Mila Turajlić biraće filmove za Oskara

Kultura 02. jul. 202012:03
Podeli:
Mila Turajlić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Američka akademija za filmsku umetnost i nauku upravo je pozvala rediteljku Milu Turajlić u svoje redove. Osim velikog priznanja njenim filmovima, to znači i da će naša rediteljka, kao član ovog tela, ubuduće glasati za kandidate za Oskara.

– Nisam ni znala za to, iznenadio me je poziv. Oni odaberu imena koja će se naći u Akademiji, a na vama je da to prihvatite ili ne. Poziv sam dobila na osnovu svojih filmova, a to znači da ću i glasati za Oskara u kategoriji dokumentarnih ostvarenja. Osim mene je, koliko vidim, pozvana i ekipa filma „Zemlja meda“, oni su sjajni i njihov film je odličan – kaže Mila Turajlić za portal Nova.rs.

Našoj rediteljki poziv je stigao juče, a u Akademiju je pozvano još 818 filmskih umetnika i radnika koji su se „istakli dopirnosom bioskopskim filmovima i filmskoj umetnosti“.

Mila Turajlić nedavno je došla u Beograd, kako kaže, na tri nedelje da dosnimi pojedine scene za svoj novi dokumentarni film “Dosije Labudović” za koji završava montažu. Sa rediteljkom smo razgovarali pre samo nekoliko dana, kada još nije bilo poznato da će joj stići poziv Američke akademije za filmske umetnosti i nauku (The Academy of Motion Picture and Arts). Mila Turajlić govorila nam je o životu u Srbiji, svom prethodnom i filmu koji sada snima, o svojim planovima i tome koliko joj znače bioskopska publika i festivali…

Rediteljka je pažnju na sebe skrenula već svojim prvim dugometražnim dokumentarnim filmom „Cinema Komunisto“ (2010), za koji je osvojila više nagrada, među kojima i zlatni Hugo. Usledilo je još uspešnije ostvarenje „Druga strana svega“ (2017), nastalo kao prva koprodukcija kanala HBO sa Srbijom.

Ovaj film, od kada je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, započeo je bogat festivalski život i za njega je rediteljka pobrala više desetina nagrada, među kojima i glavnu nagradu na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

Nakon što je u „Drugoj strani svega“ kroz razgovor sa svojom majkom Srbijankom, profesorkom i političkom aktivistkinjom, kroz ličnu priču o stanu u kom živi snimila i, kako je to naveo žiri IDFA, „metaforu i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u tom regionu“, Mila Turajlić započela je „Dosije Labudović“, film u čijem je središtu Titov kamerman iz vremena Pokreta nesvrstanosti. U međuvremenu je završila i seriju video-instalacija iz arhivske građe po izboru američkog Muzeja savremene umetnosti (MoMA) u Njujorku, za izložbu jugoslovenske modernističke arhitekture.

– Po ceo dan sam ovih dana na snimanju, završavam i „Dosije Labudović“ – kaže Mila Turajlić.

Osim režijom, Mila Turajlić bavi se i filmskom produkcijom.

Komentari

Vaš komentar