Sajam knjiga. Foto: Mirko Kuzmanovic/Shutterstock

Manifestacija "Knjiga na sajmu, Sajam u srcu", prodajna izložba posvećena čitalačkoj publici, biće održana od petka, 17, do nedelje, 26. decembra u hali 2 Beogradskog sajma, najavili su organizatori. Posetioci će moći na jednom mestu da sagledaju ovogodišnju domaću izdavačku ponudu izdanja za sve uzraste i doba čitalaca, po najpovoljnijim cenama.

Na poziv za učešće odazvalo se gotovo 100 učesnika, među kojima je veliki broj renomiranih izdavača: Laguna, Vulkan, Geopoetika, Službeni glasnik, Akademska knjiga, Albatros plus, Štrik, Kosmos, Catena mundi, Agora, Prometej, Partenon, Pčelica, Miroslav, Klet, Mladinska knjiga, Andrićev institut iz Višegrada i mnogi drugi. Na ovoj manifestaciji, neće učestvovati Dereta, Arhipelag, Portalibris, Arete, Clio, Vukotić Media i još neki izdavači koji su bili redovni na Sajmu knjiga.

Foto:Laguna promo

Laguna će se na predstojećoj manifestaciji predstaviti sa brojnim domaćim i stranim autorima. Između ostalog biće predstavljena nova knjiga Srđana Valjarevića „Fric i Dobrila“, zbirka priča iz „Nedeljnika“, zatim „Anđeli neće sići sa nebesa“, devet priča iz zaostavštine Đorđa Lebovića, koje Laguna prvi put objavljuje kao da zamenjuju nikad nenapisana dva završna poglavlja njegovog kultnog romana „Semper idem“. Laguna na Sajmu predstavlja i poslednji roman Veroslava Rančića „Jednom u gradu ko zna kom“, dramatičnu priču o našoj svakodnevici i organizovanom kriminalu. Kad je u pitanju strana beletristika, tu je Amin Maluf u novom romanu „Neočekivana braća“, kao i „Dobre komšije“ švedskog autora Matijasa Edvardsona i još nekoliko drugih naslova.

Bajni svete gde si ti knjiga Sali Runi Foto:Promo

Geopoetika će na Novogodišnjem salonu knjiga predstaviti posetiocima celu ovogodišnju produkciju, a među svim naslovima izdvajaju se po potražnji najnoviji roman irskog književnog čuda Sali Runi “Bajni svete gde si ti”, “Roman kratkovidog adolescenta“, jedan od ranih romana istoričara religije, književnika i filozofa Mirče Elijadea, potom tri glumca sa  svojim knjigama: roman “Svetli tračak tame” Itana Hoka, “Špijun iz prvog lica” Sema Šeparda i  “Stovarište” Sergeja Trifunovića.

– Neposredno pred ovaj salon knjiga, objavili smo najnoviji roman nobelovca Orhana Pamuka “Noći kuge” koji će sigurno izazvati veliko interesovanje, jer je to prvi prevod u svetu ovog dugoočekivanog romana. Od nefikcionalnih knjiga izdvajamo dve, domaćih autorki: “Mala vrata, O zajedničkom I putevima radikalne imaginacije” Irene Ristić I “Hinduizam. Mnogo buke oko Tog Jednog” Milice Bakić Hayden – kažu u Geopoetici za Nova.rs.

Foto:Promo/Vulkan

Vulkan izdavaštvo, sa svojim aktuelnim naslovima, predstaviće se na predstojećem Sajmu knjiga, kako kažu „striktno poštujući i pridržavajući se svih aktuelnih antikovid mera i protokola”.
U pitanju su sledeća nova dela: „Ova je ljubav katastrofa u najavi”, Ana Premoli,  “Varšavski protokol”, Stiv Beri “Istina je na svim jezicima ista”, Salman Ruždi, “Isidora Mun: knjiga puna igara i zabave”, Harijet Mankaster i „Kako da nacrtate irvase i druga novogodišnja stvorenja” Lulu Mejo.

– U želji da što više budemo dostupniji, a posebno u svetlu predstojećih praznika, čekamo naše čitaoce na štandu Vulkan izdavaštva. Upoznajte se na našim najnovijim naslovima. Uživajte uz Vulkan knjige tokom praznika i brinimo jedni o drugima – poručuju iz Vulkana čitaocima.

Foto: Promo

Na Salonu knjiga naći ce se izdanja Službenog glasnika sa popustima od 25 do 70%, kažu za Nova.rs iz ove izdavačke kuće. Među najnovijim izdanjima koja se mogu kupiti sa popustom su “Šazbuka”, Radeta Tanasijevića, ilustrovao Luka Tilinger, “Godine koje ću pamtiti, Druženje sa Džonom Lenonom i Joko Ono” Džonatanа Kotа, “Van Gogova trpeza u gostionici Ravu”, Aleksandrе Lif i Fredа Lemanа “Opolčenska romansa”, Zahara Prilepina, “Idi za sobom – Tragovima srpskih putnika” Borisa Subašića, kao i drugo izdanje knjige „Rok pesnik Branimir Džoni Štulić“ Zlatomira Gajića.. Od starijih izdanja na popustu su Veliki svetski muzeji, Glasnikova izdanja za decu, ali i neka leksikografska izdanja.

Dereta je jedna od izdavačkih kuća koja neće učestvovati na prodajnoj izložbi „Knjiga na sajmu, Sajam u srcu“.

– Smatramo da je epidemiološka situacija i dalje nestabilna, i da učestvovanje na Sajmu knjiga u decembru ne pruža priliku da se odgovorno ponašamo prema našim čitaocima i zaposlenima. Održavanje ove manifestacije van tradicionalnog termina i kapaciteta, dovešće do smanjenog broja posetilaca i izdavača, što ga ne bi činilo kulturnim događajem na koji smo navikli – rekli su za Nova.rs u Dereti.

Vukotić Media takođe ne učestvuje.

– Nije u pitanju bojkot Sajma ili nešto slično. Smatramo da nije trenutak iz raznih razloga. Predložio sam da Sajam bude održan u martu, pa u oktobru kada je i tradicija, ali ne sada, kada je period novogodišnjih praznika – kazao je vlasnik Manjo Vukotić za Nova.rs i dodao:
– U oktobru smo svi izdavači oborili cene kao sajamski popust, sada smo ponovo snizili zbog praznika. Smatramo da nije neophodno da se izlazi sad na taj način i da se finansijski ne bi isplatilo. Mislim da postoji velika zainteresovanost za knjigu i da ljudi kupuju u knjižarama.

Gojko Božović iz Arhipelaga je vrlo jasan po pitanju učestvovanja njegove izdavačke kuće, kao i ranije za pravi Sajam knjiga u oktobru .

– Arhipelag ne učestvuje na prodajnoj izložbi knjiga na Beogradskom sajmu iz istih razloga zbog kojih nije održan Beogradski sajam knjiga u oktobru. U marketinškim aktivnostima prodajna izložba se povremeno naziva sajmom knjiga, ali to svakako nije Sajam knjiga. Zna se kada je Sajam knjiga u Beogradu: u poslednjoj nedelji oktobra. Zna se i zbog čega nije održan: zbog pandemije. Razlozi zbog kojih nije održan Sajam knjiga nisu se u međuvremenu suštinski promenili. Situacija s pandemijom jeste nešto malo bolja nego u oktobru, ali je daleko od toga da se možemo praviti da se ništa ne događa. Sajam knjiga kakav znamo nije moguć u vreme pandemije: ako imamo mnogo posetilaca u zatvorenom prostoru, to je ozbiljan zdravstveni rizik, ako ima malo posetilaca, onda to nije Sajam knjiga – zaključuje Božović za Nova.rs.

Ni izdavačka kuća „Clio“ neće učestvovati na predstojećoj manifestaciji.

– Nećemo učestvovati, ali naravno da ćemo u skladu sa promenama biti u prilici da učestvujemo na drugim mestima i manifestacijama gde su epidemiuološki uslovi bolji, a to očekujemo u perspektivi – kaže direktor i glavni urednik Clia, Zoran Hamović za Nova.rs.

Cena ulaznice na prodajnoj izložbi knjiga je 100 dinara, sa sajam je otvoren od 10 do 20 časova svakog dana tokom trajanja manifestacije.

Bonus video: Čutura, promocija novog albuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar