Foto: BALTEL / Sipa Press / Profimedia

Novi Frenzen, eseji Čarlsa Simića, poslednja knjiga Roberta Bolanja, popularni Bakman, aktuelni Jun Fose, knjiga o Lars fon Triru… I još svašta nešto od novih naslova nećemo videti na Sajmu knjiga koji je otkazan, ali zato hoćemo u knjižarama, ali i kod nas na portalu. Danas predstavljamo izdanja kuće Klio.

Domaće izdavačke kuće su za Nova.rs poslale po tri naslova knjiga koje su im bili favoriti za Sajam knjiga kojeg ipak neće biti.

Mi ćemo ih svakodnevno objavljivati na portalu da bi našim čitaocima pomogli u izboru prave literature za ovu jesen. Danas predstavljamo izdavačku kuću Klio i njihova tri predloga.

„Doba nadzornog kapitalizma“ – Šošana Zubof

Foto: Clio/Promo

Ova knjiga veoma ubedljivo govori o nastanku potpuno novog oblika kapitalizma, a to je “nadzorni kapitalizam” koji se je zasnovan na tekovinama tehnološke revolucije gde su podaci postali najskuplja “roba”. Autorka ispituje uticaj tehnološkog napretka kako na ekonomiju i politiku, tako i na psihologiju ljudi. Šošana Zubof veoma hrabro progovara o zloupotrebi podataka kao mašineriji za pravljenje novca, sa jedne strane, ali i kao o važnom psihološkom procesu, s druge strane, u kojem je moguće ne samo ući u nečije misli, već ih je moguće i transformisati. Doba nadzornog kapitalizma otkriva svet u kom korisnici tehnologije više nisu klijenti, nego sirovina za obradu u potpuno novom industrijskom sistemu. Naomi Klajn za ovu knjigu kaže da “svako treba da je pročita radi svoje digitalne samoodbrane”. Svrstavaju je u visoko društvo u kom su Privreda i društvo Maksa Vebera, Bogatstvo naroda Adama Smita i Kapital u XXI veku Tome Piketija.

„DIVOVI – Globalna elita vlasti“- Piter Filips

Foto: Clio/Promo

Najhitnije političko pitanje našeg vremena jeste kako sprovesti svetsku preraspodelu bogatstva i moći vraćanjem resursa siromašnoj većini, kako bi se uravnotežile eksplozivne – zapravo smrtonosne – protivrečnosti tog sistema. Ako želimo da postignemo takvu preraspodelu, moramo razumeti globalnu strukturu vlasti. To je i bio i cilj ovog istraživanja profesora Filipsa i on ga je zaista ostvario! Koristeći oruđa istraživanja i dokumentaciju društvenih nauka, Filips identifikuje ogromne mreže transnacionalne korporativne vlasti koje oblikuju život svakog čoveka na našoj planeti. Ovo blagovremeno i kritično važno istraživanje daje nam odgovor na pitanje: „Ko vlada svetom?“

„EM“ – Kim Tui

Foto: Clio/Promo

Em je šokantan roman, dirljiv, ponekad vrlo težak za čitanje, govori o paklu rata, ali i nadi. Autorka ponovo preispituje Vijetnamski rat – tamo se naziva „Američki rat“. Kroz ovu priču ona opisuje strahote pretrpljene u svojoj domovini, pokazujući važnost ljudskosti i niti koje nas sve spajaju. U ovom romanu, na potresan i autentičan način povezuje Aziju i Ameriku.
I ovaj kao i prethodne romane Kim Tui naslovljava kratkom reči. Em što na vijetnamskom znači „mali brat“, „mlađa sestra“ a može se prevesti i kao „voljeno biće“.

Kim Tui rođena 1968. u Sajgonu, a od svoje desete godine živi u Kanadi. Rodni Vijetnam napustila je sa roditeljima i dva brata bežeći od represivnog komunističkog režima. Njihova nemoguća avantura počela je bekstvom ribarskim brodićem, nastavila se mučnim boravkom u maležanskom kampu za izbeglice da bi se konačno završila u Kvebeku, gde je njena porodica naučila kako da se prilagodi potpuno različitom načinu života.

Bonus video: Igor Marojević i Vesna Dedić: Pseudonimi, prevare i million dolara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar