Proslava 90. rođendana Biblioteke grada Beograda Foto:TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Dodelom nagrada za najboljeg bibliotekara koja je pripala Tanji Ivanović, izdavača godine - "Lagunu" i najčitaniju knjigu u 2020. "Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju" Elene Ferante, danas je u Biblioteci grada Beograda obeležen 90. rođendan ove značajne institucije kulture,

Obeležavanje velikog datuma ove godine proteklo je bez Svečane akademije, koja će biti organizovana kada to bude dozvoljavala epidemiološka situacija, kazala je Jasmina Ninkov, direktorka Bibliteke grada Beograda.

Nagrada „Marija Ilić Agapova“ za najboljeg bibliotekara u Beogradu u 2020. godini otišla je u ruke Tanje Ivanović, bibliotekara – savetnika u Biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti.

Priznanje „Gligorije Vozarović“ za najboljeg izdavača u prošloj godini pripala je Dejanu Papiću, direktoru izdavačke kuće „Laguna“.

A najčitanija knjiga stranih autora prošle godine u ovoj ustanovi bila je „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“ Elene Ferante u izdanju beogradskog izdavača „Booka“.

Među 10 najčitanijih knjiga stranih autora, kako je istakla direktorka gradske biblioteke, našla su se i dela Petera Handkea, Orhana Pamuka, Frederika Bakmana, Džejmsa Petersona, Ju Nebea, a Ivan Bevc, direktor kuće „Booka“, kazao je da poštovaoci knjižvnosti u svetu godinama pokušavaju da ustanove zašto dela Elene Ferante privlače veliku pažnju.

Ivan Bevc prima nagradu za najčitaniju knjigu u 2020. godini Foto:TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

– Poklopilo se da je najčitanija knjiga u svetu, najčitanija i u Biblioteci grada Beograda, a istovremeno ispunjava najviše književne standarde. Ispostavilo se da su čitaoci u Gradskoj biblioteci ljudi od ukusa i da ih ne zanima pretarano književna konfekcija. Žene sve više i bolje pišu i žene oduvek više čitaju. Elena Ferante je feministička ikona koja okrenula ukus žena ka vrhunskoj književnosti – zaključio je Bevc.

Specijalna nagrada „Čitalac godine“ koju BGB dodeljuje u kategoriji „Deca“ do 14. godina, pripala je 11-godišnjem Denisu Rahmanoviću iz opštine Palilula, dok je Marija Miljević Rajšić dobila „Povelju za izuzetan doprinos“ Biblioteke grada Beograda.

Jasmina Ninkov Foto:TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Iako su veliki rođendan obeležili samo uz prisustvo nagrađenih i medijskih ekipa, Jasmina Ninkov je naglasila kako je i pre pandemije koronavirusa Biblioteka grada Beograda počela da razvija različite modele komunikacije sa svojim korisnicima.

– Bili smo u onlajn komunikaciji sa poštovaocima knjige kada nas je sve ovo zadesilo. Imali smo skoro 10 virtuelnih akcija. Od 1.600 programa prošle godine skoro 300 je bilo onlajn u čemu su nam pomogli naši dramski umetnici i poznate javne ličnosti – istakla je Ninkov.

Komentari

Svi komentari (0)