Đorđe Kadijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Internacionalni festival etnološkog filma, 32. po redu, biće otvoren 29. septembra u 20 časova, a slogan predstojeće manifestacije jeste "Život kao na filmu", saopštio je Etnografski muzej.

Najstariji festival ove vrste u regionu otvoriće u petak, 29. septembra Đorđe Kadijević, jedan od najvažnijih sineasta u istoriji kinematografije na ovom tlu. Osim što će uveličati otvaranje Internacionalnog festivala etnološkog filma publika ove smotre imaće nakon četiri decenije priliku i privilegiju da u nedelju, 1. oktobra prvi put pogleda Kadijevićev kultni TV film „Karađorđeva smrt“, jedno od najboljih ostvarenja u istoriji domaće televizije, snimljeno daleke 1984. godine u kom je Karađorđa igrao Marko Nikolić.

Pred publikom Internacionalnog festivala etnološkog filma u Beogradu naći će se najznačajnija filmska ostvarenja autora iz 26 zemalja, a biće prikazan i studiozan ciklus „Kosmos Roma“, autora Bojana Dakića, u produkciji RTV Vojvodine. Dakić, uz ogroman istraživački rad, kroz pet ostvarenja iz dokumentarnog serijala otkriva neprocenjive podatke o romskom jeziku, umetnosti, porodičnom životu, međugeneracijskim odnosima, religijskim uverenjima, najvažnijim događajima u životima pripadnika romske nacionalne zajednice…

U okviru drugog specijalnog programa, pored „Karađorđeve smrti“, biće prikazani i „Čudotvorni mač“ (1950) Vojislava Nanovića i „Iskušavanje đavola“ (1989) Živka Nikolića. Iako različiti po pristupu, stilu, pa i žanru, svi filmovi su zasnovani na srpskom etnološkom materijalu, bilo da je reč o usmenim predanjima, istorijskim ličnostima upletenim u neraskidive veze kumstva, ili vekovima prisutnoj bolnoj temi krvne osvete među porodicama, podsećaju organizatori.

Glavna takmičarska i studentska takmičarska selekcija će se prikazivati u periodu od 29. septembra do 2. oktobra u Kino sali Etnografskog muzeja, u Uzun Mirkovoj 2, a Panorama 3. oktobra na istom mestu.

Programi u festivalskom fokusu biće prikazani u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke. Projekcije srpskih igranih filmova održaće se 30. septembra, 1. i 2. oktobra s početkom od 18 časova, dok je za program Kosmos Roma rezervisan 3. oktobar.

Foto:promo

Festival će otvoriti film „U potrazi za Enok“ holandske autorke Dorne van Rouveroj, koji se bavi dugoročnim posledicama holandskog kolonijalizma u Indoneziji.

O dobitnicima ovogodišnjeg Gran Prija za najbolji film odlučivaće žiri u sastavu: Davor Borić, hrvatski reditelj dokumentarnih filmova, Alesandra Tatić, prošlogodišnja laureatkinja i Romina Zanon, zamenica kreativnog direktora filmskog festivala u Padovi.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, poručuju iz Etnografskog muzeja.

Bonus video: Festival alternativnih umetnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar