Foto: NSFF

Povezivanje filmskih produkcijskih studija, studija za animaciju i vizuelne efekte, IT stručnjaka, reditelja, scenarista, producenata, distributera, kao i čitave filmske zajednice, jedan je od primarnih ciljeva Novi Sad film festivala, koji će biti održan od 21. do 24. septembra.

Kako nastaje savršena harmonija između umetnikove mašte i tehnološkog napretka, te kako ožive svetovi koji su bili nezamislivi, na ova pitanja daće odgovore IT stručnjaci i oni iz oblasti animacije, kao i stručnjaci za vizuelne efekte u okviru programske celine Industry.

Ovaj segment festivala donosi publici dve specijalne filmske projekcije domaćih studija za animaciju ILBE Studios (Beograd i Novi Sad) i Furuna Crafts (Novi Sad) – “Prince of the Seas i Puffins Impossible”(prvi dokumentarni animirani dugometražni film, koje će biti prikazane 23. i 24. septembra u bioskopu Arena Cineplex. Nakon projekcija, publika će biti u prilici da posluša razgovor sa autorskom ekipom.

Foto: NSFF

Takođe, Industry program doneće i priču o pet neobičnih superheroja – arktičkih ptica sa supermoćima i njihovim avanturama. Reč je o animiranom serijalu “Puffins Impossible” sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, u potpunosti kreiranom u Srbiji u domaćem studiju za animaciju ILBE Studios, te produciranom u Archangel Digital Studios, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, a prema originalnoj ideji osnivača ILBE grupe. Specijalna festivalska projekcija epizoda serijala biće prva i jedinstvena prilika da se domaća publika upozna sa projektom na kojem radi više od 300 umetnika i kreativnih stručnjaka, za milionski auditorijum širom sveta.

Novi Sad će tokom četiri dana trajanja festivala pokazati zašto važi za jedan od najvećih IT centara u Srbiji i regionu, kao i zašto su baš ovde svoje mesto pronašli neki od vodećih svetskih studija za animaciju i vizuelne efekte. Uz panel-diskusije kojima će moderirati afirmisani stručnjaci, publika će biti upućena u aktuelne teme iz sveta filma i novih tehnologija.

Uz moderatora Ivicu Milarića, stručnjaka u oblasti video-igara i digitalnih medija, na panelu Cinematics biće otvorena pitanja o međusobnom uticaju filma i gejminga. Na koji način ove dve gigantske industrije menjaju jedna drugu, te koliko je sama filmska umetnost podložna inovacijama pod uticajem novih tehnologija govoriće panelisti Aleksandar Bedov, Aleksandar Stojanović, Đorđe Marković i Miloš Platiša.

Vukašin Šoć, docent i šef studijskog programa Dizajn video-igara i scenarista u ILBE studiju, vodiće razgovor o novim vizuelnim efektima koji menjaju tokove savremenog filma sa Zoranom Jovičićem i Tamarom Simić, dok će profesor Mileta Poštić govoriti o digitalnoj eri koja je značajno menjala puteve filmskog stvaralaštva, pa i kreirala nove žanrove.

Svake godine, Novi Sad film festival predstaviće po jedan pobratimski festival lokalnoj publici i medijima. Ovoga puta, u godini kada slave svoj 70. rođendan, to će biti Pula film festival, dok će direktorka renomiranog festivala Tanja Miličić, govoriti u okviru panela posvećenog ovom jubileju.

Prvo izdanje internacionalnog Novi Sad film festivala obuhvatiće i razgovore posle projekcija filmova, pa će tako publika imati priliku da čuje i o samom nastanku filmova, kao i o procesu rada autorske ekipe.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na Sarajevo Film Festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar