Nikita Tolstoj Foto: Юрий Простяков / Sputnik / Profimedia

Svečana akademija posvećena obeležavanju sto godina od rođenja akademika Nikite I. Tolstoja, inostranog člana SANU, biće održana u 18. aprila u podne u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, saopšteno je iz ove institucije.

Vek od rođenja akademika, praunuka velikog pisca Lava Tolstoja, obeležava Odeljenja jezika i književnosti SANU.

Nikita Iljič Tolstoj rođen je u Vršcu 1923. godine. U Beogradu je završio rusko-srpsku gimnaziju 1941, a na početku Drugog svetskog rata, posle nemačkog bombardovanja, radio je na raščišćavanju ruševina od bombi u prestonici. Krajem rata pridružio se vojvođanskim partizanima, a potom postao dobrovoljac Crvene armije. Dve porodice Tolstojevih, među njima otac i majka Nikite Tolstoja, koje su živele u izbeglištvu u Srbiji između dva svetska rata, dobile su dozvolu sovjetske vlasti i vratile su se u Moskvu 1945. godine. A porodici se, nakon demobilizacije, pridužio, kako podsećaju iz SANU, i Nikita Tolstoj.

Nikita Tolstoj je u Moskvi završio studije slovenske filologije, a odbranio i kandidatsku i doktorsku disertaciju. Bio je profesor na Filološkom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta i rukovodilac naučnih projekata u Institutu slavistike i balkanistike Ruske akademije nauka. Bio je član nekoliko svetskih akademija nauka i umetnosti, a za inostranog člana SANU izabran je 1985. godine.

Bavio se leksikologijom, istorijom srpskog književnog jezika i slovenskim folklorom. Za njegovo ime se vezuje poseban pravac u lingvistici – etnolingvistika, a zajedno sa suprugom Svetlanom Mihajlovnom Tolstoj (takođe inostrani član SANU) započeo je rad na kapitalnom enciklopedijskom delu u pet tomova „Slovenske starine“, koje je završeno tek 2012, mnogo godina nakon njegove smrti. Dao je veliki doprinos izučavanju srpskog jezika i srpske narodne kulture.

Bonus video: Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar