Foto: Čarna Vučinić

Američka premijera debitantskog filma "Da li ste videli ovu ženu" autora Matije Gluščevića i Dušana Zorića održana je na njujorškom festivalu New Directors/New Films, a prisustvovali su joj mnogi značajni umetnici. Među njima su bili Marina Abramović, ali i oskarovac Čarli Kaufman, scenarista filmova "Biti Džon Malkovič" i "Večni sjaj besprekornog uma". 

– Uvek smo mislili da neko kome naš film nije smešan ne može na pravi način da ga doživi – na projekciji u Muzeju moderne umetnosti po prvi put smo čuli da publika reaguje na neke stvari i detalje u filmu koji su i nama bili smešni dok smo ih pravili. Hvala njujorškoj publici na „lošem“ ukusu – kazali su autori filma nakon projekcije, dok je producentkinja ostvarenja Čarna Vučinić istakla ogromnu čast zbog toga što se jedan srpski naslov našao u izboru najboljih debitantskih ostvarenja iz celog sveta.

– Ovo je veoma značajno dostignuće za celokupnu domaću kinematografiju, a očekujemo da će otvoriti vrata i za dalju distribuciju filma u Americi.

Nastao kao zajednički projekat muzeja MoMA i Filmskog udruženja Linkoln centra, festival New Directors/New Films ima za cilj da prikaže filmove autora u usponu, a tokom prethodnih godina publika je gledala debitantska ostvarenja Pedra Almodovara, Spajka Lija, Giljerma del Tora, Luke Gvadanjina, Vonga Kar-vaja, Mihaela Hanekea, Agnješke Holand… 

Foto: Čarna Vučinić

Posle projekcije u Njujorku su organizovani razgovori u saradnji s udruženjem Kontakt – Udruženjem za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti u BiH, kojima je takođe prisustvovala Marina Abramović.

Foto: Čarna Vučinić

A direktorka tog udruženja Narcisa Cvitanović naglasila kako joj je drago što su ostvarili saradnju sa mladim umetnicima iz Srbije koji se kroz svoj rad bave bitnim temama kao što je status žene u savremenom društvu u kojem i dalje dominira patrijarhat i dodala:

– Sigurna sam da ovaj film nikoga ne ostavlja ravnodušnim i divno je što će publika širom svijeta imati priliku da se upozna sa radom ovih talentovanih mladih ljudi koji su glasni zagovarači promjena u našim društvima.

Foto: Čarna Vučinić

Svetska premijera filma „Da li ste videli ovu ženu“ održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji. Film je do sada prikazan na nekoliko festivala u svetu i dobitnik je nagrade za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku i nagrade Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ na 28. Festivalu autorskog filma.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar