Foto: Promo

Lakedance festival nezavisnog američkog filma Palić (PAIFF), treći po redu, počinje večeras i trajaće do 30. novembra u bioskopu Abazija na obali Palićkog jezera, tokom kog će publika moći da vidi aktuelne filmove iz SAD koji su snimljeni van sistema velikih studija.

Na programu trećeg Lakedance festivala su filmovi: „Kako razneti naftovod“, „Klub lovaca“, „Bučerov prelaz“ i „Posle sunca“.

Ovogodišnje izdanje festivala, prema rečima direktora Miroslava Mogorovića, pruža uvid u neke od najboljih nezavisnih američkih filmova ove godine, od čega dva imaju premijere u Srbiji.

Festival premijerno prikazuje film „Kako razneti naftovod“ Daniela Goldhabera, sa Arielom Barer i Kristinom Frosetom u glavnim ulogama. Radnja prati dvoje prijatelja u ranim dvadesetim godinama iz Long Biča, jednog od najzagađenijih gradova u SAD, u kome je sedište nekoliko naftnih rafinerija. Nakon smrti majke jednog od glavnih likova, i dijagnostifikovanja leukemije jednom od njihovih prijatelja, pronalaze još pet ljudi koji imaju razne motivacije da preduzmu drastične korake i dignu naftovod u vazduh.

Scena iz filma Kako razneti naftovod Foto: Promo

A drugi premijerni film jeste „Klub lovaca“ (Hunt club) Elizabet Blejk-Tomas sa Menom Suvari, Kasperom Van Dienom, Vilom Pelkom i Mikijem Rurkom u glavnim ulogama. Rediteljka prati grupu muških lovaca koji redovno mame žene na svoje ostrvo sa šansom da osvoje 100.000 dolara u lovu, ali desi se da se spetljaju s pogrešnim devojkama i moraju da se nose sa posledicama, pošto su ovog puta oni ti koji su progonjeni.

Scena iz Kluba lovaca Foto: Promo

Film „Bučerov prelaz“ u režiji Gabi Polski je savremeno viđenje klasičnog američkog žanra vesterna. Smeštena u sedamdesete godine 19. veka, ova filmska adaptacija književnog dela Džona Vilijamsa prikazuje Nikolasa Kejdža kao lovca na bivole, koji primamljuje naivnog mladića u ambicioznu ekspediciju na Stenovitim planinama Kolorada.

Kadar iz Bučerovog prelaza Foto: Promo

U ostvarenju „Posle sunca“ rediteljke Šarlot Vels, u kome glavne uloge tumače Pol Meskal I Franki Korio, glavna junakinja Sofi se priseća radosti i melanholije putovanja sa ocem pre dvadeset godina. Izmišljena sećanja popunjavaju praznine između stvarnih, dok Sofi pokušava da uskladi sliku o ocu koga je poznavala sa čovekom koga nije.

– Savremena američka kinematografija suočava se izazovima „novog filmskog poretka“. Na nedavno završenom American Film Marketu održano je mnoštvo predavanja o perspektivama opstanka i daljeg razvoja nezavisne američke filmske scene. Prisustvo filmskih profesionalaca bilo je iznad svakog očekivanja i za veliki broj predavanja tražila se mesto više. Brojni renomirani predstavnici nezavisnog američkog filma dali su su svoje viđenje daljeg razvoja nezavisnog filma. Iskazan je optimizam jer nezavisno finansirani američki film ima veću sposobnost da se adaptira na promene izazvane probojem striming platformi u tradicionalni sistem finansiranja i prikazivanja filmova – kaže pred početak Lakendance festivala Mogorović.

Umetnički direktor PAIFF Lakedance festivala i ove godine je Nikolaj Nikitin, takođe dugogodišnji selektor Festivala evropskog filma Palić.

Bonus video: Palić film festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar