Foto: Promo

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije, zajednički projekat vodećih filmskih festivala iz regiona, biće po drugi put održano od 20. do 29. januara.

Publika će tokom manifestacije, oko koje su se okupili Festival autorskog filma, Filmski festival Herceg Novi, Ljubljanski međunarodni film festival, Sarajevo film festival i Zagreb film festival, besplatno moći da pogleda pet nagrađivanih filmova na onlajn platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, uz prethodnu registraciju, saopštili su organizatori.

Uoči starta Zimskog izdanja članovi Mreže organizovaće i besplatnu bioskopsku projekciju u svojim gradovima. Tako će Festival autorskog filma 19. januara u 19 časova u sali 6 Mts dvorane prikazati film „Jahači“ slovenačkog reditelja Dominika Menceja, u kojem igraju Nikola Kojo, Timon Šturbej, Petja Labović i Anja Novak, a besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na blagajni dvorane.

Tokom deset dana na onlajn platformi biće prikazana nagrađivana ostvarenja iz regiona, i to „Stric“ Andrije Mardešića i Davida Kapca, „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, „Garbura“ Josipa Žuvana, „Jahači“ i dokumentarac „Muzej revolucije“ Srđana Keče.

„Da li ste videli ovu ženu?“ je nadrealistična psihodrama fokusirana na temu identiteta, s pričom o tri metamorfoze jedne žene (sve tri uloge tumači Ksenija Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim kvartovima u potrazi kako da iskoči iz vlastite kože. Film je, podsetimo, premijerno prikazan na Nedelji kritike u Veneciji.

Intrigantni triler s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavicom i Kajom Šišmanović „Stric“ naizgled se odvija u Jugoslaviji kasnih osamdesetih. Voljeni stric se vraća kući za praznike, porodica je usred božićnog ručka, a radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobilnog telefona. Ubrzo postaje jasno da se za prepunom prazničnom trpezom, osim ćurke, nožem može rezati i napetost…

Potraga za slobodom u fokusu je filma „Jahači“ o dvojici seoskih mladića koji se, nakon gledanja filma „Easy Rider“, prerađenim moticiklima upućuju na životnu avanturu ka Splitu. „Jahači“ su istovremeno film sazrevanja i ceste, zanimljiv mozaik scena koje proizlaze iz svetova dva najbolja prijatelja, ali i posveta određenom (bez)vremenu i prostoru.

Junaci filma „Garbura“, dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a sve to snimaju i objavljuju na Jutjubu, nadajući se milionskim pregledima. Porodice su im već godinama posvađane i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vreme praznika, svađa između porodica eskalira. U filmu igraju: Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Dokumentarac „Muzej revolucije“ je premijerno prikazan na IDFA festivalu, obišao je brojne festivale, a osvojio je i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Od rađanja arhitektonske vizije Vjenceslava Rihtera – muzeja posvećenog istoriji socijalističke revolucije prošlo je šezdeset godina. U ostacima napuštenog utopijskog projekta u Beogradu rađa se prijateljstvo između sedmogodišnje devojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života devojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Bonus video: Bpno i Edž na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar