Foto: ANDY BUCHANAN / AFP / Profimedia

Elton Džon, Guns and Roses i Arctic Monkeys samo su neka od velikih muzičkih imena koja će se popeti na čuvenu binu na farmi u engleskom Piltonu, na kojoj se održava festival Glastonberi.

Glastonberi je osnovan 1970. godine i poznat je po zvučnim imenima na spisku učesnika, ali i blatu u kojem se publika nalazi u kišnim godinama.

Jedan od najznačajnijih festivala na svetu okupiće od 21. do 26. juna više od sto bendova. Cena ulaznica za događaj, koje su rasprodate u roku od sat vremena kada su puštene u prodaju početkom novembra, iznosila je 335 funti plus naknada za rezervaciju, što je više od 265 funti nego što je publika dosad navikla.

Konačno je objavljena i zvanična lista izvođača, a naravno, s nestrpljenjem se prati ko bi mogao da svira tokom poznatih „tajnih“ nastupa iznenađenja. Tokom proteklih godina to su bili Lejdi Gaga, Franc Ferdinand, Džordž Ezra, Kilersi…

A o kome se najviše spekuliše?

Šefildski britpop bend Pulp je među vodećim izvođačima koji bi mogli da izvode tajne nastupe na ovogodišnjem Glastonberiju. Nagađanja dolaze nakon što je Glastonberi uključio nasumični bend pod nazivom The ChurnUps na bini „Piramida“ ispred Arctic Monkeys.

Kao rezultat toga, čini se da mnogi posetioci festivala misle da se The ChurnUps odnosi na Pulp, čija povratnička turneja, koja je počela ranije ovog meseca, ima prazno mesto 23. juna. Ako se tajni set Pulpa ostvari, izgleda da bi Džarvis Koker mogao da nastupi u duetu sa kolegom muzičarem rođenim u Šefildu Aleksom Tarnerom iz Arctic Monkeys-a kasnije te večeri. Bubnjar Pulpa Nik Banks osvrnuo se na glasine, napisavši:

Arctic Monkeys Foto:Hannah Meadows Photography / Avalon / Profimedia

– Iako je veoma primamljivo da vas ponovo zadirkujem, ne znam ništa o ‘ChurnUps’ bendu. Ok?

Emotivni prasak za kraj

Ono što svi s nestrpljenjem očekuju je svakako kraj festivala jer će se na binu popeti legendarni Elton Džon čiji će ovo biti poslednji nastup u Velikoj Britaniji.

Uprkos njegovoj karijeri koja je trajala sedam decenija, ove godine će Džon prvi put biti na Glastonberiju. U nedavnom intervjuu je rekao da je ovo zapravo prvi put da je ikada pozvan da svira na festivalu.

Ovaj 76-godišnjak, koji trenutno izvodi poslednju deonicu svoje dosad više puta odgađane turneje „Farewell Yellow Brick Road Tour“, osvojiće glavnu scenu „Piramida“ u nedelju 25. juna.

Elton Džon Foto: EPA-EFE/Julien Warnand

– Inače ne volim festivale. Previše je to ljudi za mene. Ne volim gužvu. Svirao sam na festivalima i zaista sam uživao u njima, ali sad mi je to previše. Naravno, Glastonberi je creme de la creme. Sada je došlo pravo vreme. Verujem u slučajnost i sudbinu i ovo je najdivniji način da se ispišem u Engleskoj i Velikoj Britaniji – rekao je Elton Džon, prenosi „Independent“.

Džonov set će trajati nešto više od dva sata, od 21 do 23.05. Pre njega nastupaju Yusuf/Cat Stevens u nedeljnom popodnevnom terminu, zatim Blondie, pa reper Lil Nas X.

Foto: EPA/JOSE SENA GOULAO

Još uvek je nepoznato ko će mu se pridružiti na bini u Glastonberiju, ali je najavio da će to biti velika zvezda i da će imati drugačiju set listu od njegove dosadašnje turneje. Međutim, čak i zvezde poput Džona postaju nervozne zbog nastupa na Glastonberiju.

– Malo sam uplašen jer nisam svirao nikad tamo, nisam ni bio pa ne znam baš šta da očekujem – iskren je bio legendarni muzičar.

Ko se još penje na binu „Piramida“

Hedlajneri Glastonberija su i Arctic Monkeys u petak (23. juna) i Guns and Roses u subotu (24. juna).

Guns N’ Roses nastupa u danu kada i Rick Astley, Raye, Lewis Capaldi i Lizzo – koja je najavljena kao ko-hedlajner.

Bend će početi sa nastupom u 21.30, a predviđeno je da koncert traje više od dva sata. Za one koji ne mogu da prisustvuju festivalu, nastup će biti emitovan uživo na BBC-u, a biće dostupan za strimovanje nakon toga na BBC iPlayer-u.

Guns N’ Roses Foto:EPA/PATRICIA TORRES

Festival je kritikovan zbog izbora isključivo muških hedlajnera ove godine. Emili Evis, koorganizatorka Glastonberija, tvrdila je da su Guns N’ Roses najavljeni kao hedlajneri nakon što se povukla još jedna ženska muzičarka.

– Oni će biti briljantni i pružiće nešto potpuno drugačije od ostalih – rekla je Evisova, piše „Independent“.

Guns N’ Roses trenutno čine frontmen Eksl Rouz, glavni gitarista Sleš, basista Daf Mekegen, gitarista Ričard Fortus, bubnjar Frenk Ferer i klavijaturisti Dizi Rid i Melisa Riz.

Jedan od najiščekivanijih koncerata je svakako nastup veterana festivala – Arctic Monkeys kojima će ovo biti treći put.

Šefildski rokeri Arctic Monkeys zatvoriće binu „Piramida“ u petak uveče, sa 90-minutnim terminom od 22.15 do 23.45. Takođe, biće emitovan uživo na Bi-Bi-Siju i biće dostupan kasnije na BBC iPlayer-u.

Pre njih nastupaju Royal Blood, koji su se nedavno suočili sa kritikama publike nakon što je frontmen Majk Ker izašao sa bine urlajući „jer mu se nije dopao entuzijam publike“.

Najavljeni su i pomenuti misteriozni The ChurnUps, o čijem identitetu su fanovi spekulisali.

Ovo će biti treći put da Arctic Monkeys predvodi legendarni muzički događaj. Šefildski rokeri – Aleks Tarner, Džejmi Kuk, Nik O’Meli i Met Helders – formirali su se još 2002. godine, a samo pet godina kasnije, 2007. godine, bili su glavni na festivalu.

Jednu od najpoznatijih pesama „I Bet You Look Good on the Dancefloor“ iz 2007. su zapravo prvi put svirali na Glastonberiju.

– Ovo je jedan od najboljih koncerata koje smo ikada izveli! Ikada!… Ovo je najbolje što možemo! Odradiš samo pet ovakvih svirki u životu i dovoljno ti je! Glastonberi je velika zver! Osećate se kao u svemiru – rekli su nakon poslednjeg nastupa na festivalu, prenosi „Independent“.

Iako njihova set lista za Glastonberi tek treba da bude objavljena, može se očekivati da sadrži zdravu mešavinu novog i starog materijala.

Spektakl Pola Makartnija obeležio Glastonberi prošle godine

Prošlogodišnji Glastonberi svakako će ostati upamćen po koncertu legendarnog Pola Makartnija koji je proslavio svoj 80. rođendan pred rekordnim brojem posetilaca.

Tada se desio i jedan od vrhunaca koncerta koji će ući u anale Glastonberija – Pol Makartni otpevao je virtuelni duet sa svojim pokojnim kolegom i drugom Džonom Lenonom. Zahvaljujući tehnologiji, „izvađen“ je, specijalno zbog Glastonberija, izolovani Lenonov vokal kako peva „I’ve Got A Feeling“ s Makartnijem, Džordžom Harisonom i Ringom Starom na čuvenom koncertu Bitlsa, ujedno i poslednjem, na krovu izdavačke kuće Epl u Londonu 1969. godine.

Rođendanske čestitke dobio je Makartni i od Brusa Springstina i Dejva Grola koji su mu se pridružili na sceni.

Nakon nekadašnjeg Bitlsa „Piramidu“ su zatvorili nastupi Herbija Henkoka, Dajane Ros, Kendrika Lamara.

Celokupnu listu izvođača za Glastonberi 2023 možete videti ovde.

Bonus video: Sepultura na Exitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar