Pol Makartni Foto:Tanjug/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP

Tačno nedelju dana nakon što je proslavio 80. rođendan, legendarni muzičar Pol Makartni imao je sinoć još jednu proslavu pred rekordnim brojem posetilaca na najvećem muzičkom festivalu na svetu - Glastonberiju.

Festival Glastonberi, koji će večeras biti zatvoren na farmi u Somersetu, nastupima Herbija Henkoka, Dajane Ros, Kendrika Lamara, vrhunac je imao sinoć kada je na čuvenu scenu Piramida izašao legendarni muzičar, i jedan od osnivača Bitlsa Pol Makartni.

I još pre nego što je sinoć izašao na scenu, već do pola deset uveče prostor ispred scene Piramida bio je toliko krcat da je uskoro postalo jasno da je Pol Makartni srušio rekord po poseti koji je od 2014. godine držala Doli Parton. I sve te posetioce Makartni je častio maratonskim nastupom koji je trajao gotovo tri sata. Tačnije, dva sata i 50 minuta. A ako se uzme u obzir da festivalski nastupi obično ne traju duže od sat i po vremena, onda i ne čudi što ga je agencija Rojters okarakterisala kao „epski šou“.

– Dobro je biti ponovo ovde. Trebalo je ovo da se desi još pre tri godine, ali korona je sve sprečila. No, tu sam. Malo starih, malo novih pesama, nešto između… Imam osećaj da ćemo se sjajno zabaviti – poručio je na početku nastupa Makartni, otvorivši svirku s klasikom Bitlsa, snimljenim pre 58 godina, „Can’t Buy Me Love“. A onda je usledila I te kakva zabava uz pesme iz karijere duge gotovo šest decenija, od „Come On to Me“, „Love Me Do“ ili „Lady Madonna“, do numera iz poslednjih godina, poput „Come On To Me“. Sve zajedno odsvirao je čak 36 pesama!

Osim što je srušio rekord po posećenosti, postao je sinoć slavni kantautor i multiinstrumentlista najstariji izvođač ikad u pedesetogodišnjoj istoriji Glastonberija. A Makartni je pre samo nedelju dana, tačnije prošle subote, proslavio 80. rođendan.

– Srećan rođendan, legendo – orilo se iz publike, koja mu je potom podarila i rođendansku pesmu.

– Zar za mene – upitao je nepreglednu kolonu obožavalaca muzičar, priznavši potom kako mu se „sviđa taj zvuk rođendanske pesme“, koji se potom stopio s refrenom iz hita Bitlsa „Hey Jude“.

Rođendanske čestitke dobio je nekadašnji član Bitlsa i od svog nešto mlađeg kolege Brusa Springstina, koji mu se pridružio na sceni u izvođenju pesama „Glory Days“ i „I Wanna Be Your Man“ i poželeo mu da živi „još 80 predivnih godina“.

Pol Makartni, Dejv Grol i Brus Springstin Foto:Tanjug/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP

Nije samo rokenrol ikona iz Nju Džerzija uveličala Polovu svirku na Glastonberiju, s obzirom da je na scenu, zbog kultne pesme „I Saw Her Standing There“, izašao prvi put posle tragične smrti bubnjara Tejlora Hokinsa frontmen Fu fajtersa Dejv Grol.

– Ovaj momak doleteo je iz Amerike samo zbog ovoga. Obožavamo te – rekao je Grolu Makartni. A poslednji put, podsetimo, delili su scenu zimus kada su Fu fajtersi uvršćeni u Rokenrol hol slavnih, jer tad im je Makartni bio gost iznenađenja.

– Šta god da se desilo, nikada ne bih propustio priliku da budem ovde s tobom – uzvratio je svom muzičkom heroju Grol.

Pol Makartni Foto:Tanjug/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP

A onda se desio jedan od vrhunaca koncerta koji će ući u anale Glastonberija – Pol Makartni otpevao je virtuelni duet sa svojim pokojnim kolegom i drugom Džonom Lenonom. Zahvaljujući tehnologiji, „izvađen“ je, specijalno zbog Glastonberija, izolovani Lenonov vokal kako peva „I’ve Got A Feeling“ s Makartnijem, Džordžom Harisonom i Ringom Starom na čuvenom koncertu Bitlsa, ujedno i poslednjem, na krovu izdavačke kuće Epl u Londonu 1969. godine.

– Ovo je tako poseban trenutak za mene. Znam da će svi reći da je virtuelni duet, ali opet pevam s Džonom. Ponovo smo zajedno, kao nekada…

Nije samo odao počast Lenonu sinoć, već se prisetio i Harisona, izvevši pesmu „Something“ koju je komponovao nekadašnji gitarista Bitlsa.

Euforično putovanje kroz vreme – tim rečima opisao je kritičar „Gardijana“ Makartnijevu svirku na Glastonberiju, drugu u blistavoj karijeri, dok je NME svoju recenziju započeo ovako:

– Scena Piramida. Vatromet. Dejv Grol. Brus Springstin. Virtuelni duet s Džonom Lenonom. Ser Pol Makartni priredio je publici bonancu radosti.

Grol i Springstin pridružili su mu se ponovo na sceni i tokom poslednje pesme, „The End“ sa čuvenog albuma Bitlsa „Abbey Road“. Ovacijama, aplauzima i usklicima oduševljenja, ali i plačem, no onim od sreće, obožavalaca ispraćen je Pol Makartni sa scene Piramida.

I dok bi, za svakoga, ovakav nastup bio nešto što bi mu karijeru vinulo u zvezde, nije to slučaj s Makartnijem, s obzirom da je još šezdesetih godina prošlog veka utro put generacijama i generacijama muzičara.

Uprkos tome, verovatno je, kako ocenjuje kritičar BBC-ja, ovo jedan od deset najboljih koncerata Pola Makartnija u besprekornoj karijeri na kojem mu svako može samo pozavideti.

Bonus video: Džon Lenon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare