Desanka Maksimović Foto:Adligat/Ljubivoje Ršumović

Originalni rukopis “Krvave bajke” Desanke Maksimović, sutra će biti izložen u Muzeju “21.oktobar” u kragujevačkim Šumaricama, u okvru obeležavanja 30 godina od smrti poznate pesnikinje.

Na izložbi “Bajka o pesmi” publika će moći da vidi jedinstvene eksponate iz života Desanke Maksimović, koje je kragujevačkom muzeju posvećenom stradanju nedužnih civila u Drugom svetskom ratu i streljanju u Šumaricama, poklonio Branislav Milakara, unuk naše poznate pesnikinje.

Prvi put, javnosti će biti predstavljena orginalna verzija “Krvave bajke”, napisana rukom velike Desanke Maksimović.

Bajka o Pesmi Foto:Promo

Ovu, rukom pisanu “Krvavu bajku”, prema rečima Marka Terzića, višeg kustosa muzeja i autora izložbe, pesnikinja je dugo nosila na javna čitanja svoje poezije, a od nacista je čuvala u sanduku, koji će takođe biti izložen.

“Taj zapis ‘Krvave bajke’, Desanka Maksimović je čuvala od nacista i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu. Izložićemo originalni rukopis, sanduk u kome ga je čuvala, kao i lične predmete i portret umetnice nastao pred samo pisanje pesme. Imamo i pismo pesnikinje, koje do sada nije bilo poznato javnosti, u kome je morala da brani samu pesmu, od previše revnosnih cenzora”, naveo je autor izložbe.

Svečano otvaranje izložbe „Bajka o pesmi“, uz obraćanje unuka velike pesnikinje, biće organizovano 12. septembra u 19 sati u Muzeju „21.oktobar“ u Šumaricama.

“Krvava bajka” napisana odmah posle streljanja 1941.

Desanka Maksimović je “Krvavu bajku” napisala još 1941. godine, odmah po saznanju da se u Kragujevcu dogodilo masovno streljanje civila i maloletnih đaka, ali je ova pesma zvanično prvi put objavljena tek po završetku rata.

Naša pesnikinja je decenijama kasnije u svojim intervjuima izjavila da je pesma “zapisana, a ne napisana”.

„Krvava bajka“ u kamenu: Živkovićev spomenik u Šumaricama Foto: Shutterstock/DMZ001

“Kada sam čula šta se zbilo u Kragujevcu, pesma se sama u meni rodila”, ispičala je naša poznata književnica i pesnikinja.

A njena “četa đaka”, koja je “mučeničkom smrću stradala u istom danu”, danas je obavezno školsko gradivo u Srbiji, ali i van granica naše zemlje.

BONUS VIDEO:  Likovna kolonija i izložba u Slatini i Grdelici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar