Desanka Maksimović, Foto: Printscreen/Youtube /Filmske novosti

Udruženje književnika Srbije (UKS) zatražilo je u otvorenom pismu odgovornost onih koji su Desanku Maksimović proglasili "nižerazrednom" pesnikinjom i izbacili je iz predmeta Srpski jezik i književnost za više razrede gimnazija.

Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da, u okviru izmene programa nastave predmeta „Srpski jezik i književnost“ u gimnazijama, iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog njenu čuvenu zbirku „Tražim pomilovanje“.

U obrazloženju takve odluke, koja je izazvala buru u javnosti, navedeno je da se „vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj“.

U pismu koje je, u ime UKS, potpisao njen predsednik Milovan Vitezović, naglašava se da je ovaj čin uvreda za učenike i njihove profesore, ali i za samu Desanku.

„Koji autoriteti su to utvrdili i o kojoj eposi govore? I zašto se sumnja u stručnost naših profesora i nastavnika književnosti, kao i nivo zrelosti i svesti naših mladih? Udruženje književnika Srbije ima obavezu da postavi ova pitanja i zahteve, jer bez njegovih članova, preminulih i živih, nezamislivo je govoriti o srpskoj književnosti i njenom doprinosu razvoju prosvete u Srbiji.

Ne tražimo pomilovanje, već odgovornost onih koji su Desanku Maksimović proglasili ‘nižerazrednom’ u našim školama i time potvrdili da je bila dalekovida kada je rekla: ‘…A vi ćete sutra i meni reći: Tamo se, Desanka!’ i, evo, došlo je to nezamislivo sutra“, navodi se u pismu. Ispred Udruženja književnika, kako kažu, ne samo da ne traže pomilovanje, već zahtevaju „odgovor(nost) nadležnih, budući da je ovo nezamisliv čin rušenja nacionalnog i istorijskog identiteta srpskog naroda upravo tamo gde on treba da se oblikuje , u školama“.

Pismo je upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministrima prosvete i kulture Mladenu Šarčeviću i Vladanu Vukosavljeviću i direktoru Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dr Zlatku Grušanoviću.

„‘Tražim pomilovanje’ je među najboljim pesničkim knjigama na srpskom jeziku, a teme su i moderne i univerzalne – svevremene u aktuelnosti i vanvremene u trajanju. Čini se da smeta što se u njima peva jezikom srpskog naroda i o njegovoj istoriji u potpuno savremenom ključu, koji smeta samo onima kojima je cilj gušenje srpskog identiteta i književnog nasleđa“, poručuju iz Udruženja književnika Srbije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče  da odluka Zavoda o isključenju poezije Desanke Maksimović iz programa za treći i četvrti razred gimnazije nije konačna, dok je premijerka Ana Brnabić na Tviteru poručila da „Desanka Maksimović nikada neće biti izbačena iz obrazovnog sistema Srbije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare