Valjevo, završen 37. Valjevski Jazz festival, Valjevski Džez Festiva
Kvartet Vlade Maričića Foto: Va Jazz fest/Promo

Sinoć je završeno ovogodišnje izdanje najdugovečnijeg džez festivala naših prostora.

U planetarno komplikovanom trenutku, grad Valjevo i Savet festivala predvođen umetničkim direktorom Milanom Đurđevićem, uspeli su da naprave program koga se ne bi postidela nijedna scena nekog svetskog jazz događaja, uz prisustvo domaćih i stranih etablitanih umetnika.

PROČITAJTE JOŠ

Tradicionalno, program je počeo u četvrtak nastupom valjevskih bendova. U petak, Vladimir Maričić je sa svojim kvartetom predstavio aktuelni autorski album „Ibar“, a tradicionalni motivi numera poput „Bembaše“, „Morave“ i „Ibra“, brižljivo upakovane u džez ruho, oduševile su prisutne.

Dobru konekciju sa publikom napravila je Lena Kovačević, koja je svojim repertoarom pomirila džez standarde, ali i hitove koji se nalaze na svetskim jazz i world music top listama i relevantnim radio stanicama.

Valjevo, završen 37. Valjevski Jazz festival, Valjevski Džez Festiva
Lena Kovačević Foto: Va Jazz fest/Promo

Za kraj, momci iz niškog benda EYOT održali su svirački, umetnički i emotivni čas modernog, čvrstog, svetskog džeza.

Kruna programa svakako je bio nesvakidašnji koncert jednog od najvećih svetskih lautista i solista na gitari Edina Karamazova i balkanske dive Kaliopi. Njih dvoje su nakon velike pauze izveli numere sa zajedničkog projekta „Oblivion“ i zadivili valjevsku publiku koja, kako su umetnici izjavili nakon koncerta, „ume da sluša, čuje i oseća“.

Valjevo, završen 37. Valjevski Jazz festival, Valjevski Džez Festiva
Kaliopi Karamazov Foto: Va Jazz fest/Promo

Vasil Hadžimanov band, predvođen frontmenom Vasilom Hadžimanovim, nadahnuto je najpre izveo svoje nove numere, a kraj 37.Valjevskog Jazz festivala prisutni su dočekali na nogama i uz ovacije.

Valjevo, završen 37. Valjevski Jazz festival, Valjevski Džez Festiva
Vasil Hadžimanov Foto: Va Jazz fest/Promo

Svoj prvi profesionalni nastup sinoć je sa VHB imao i osamnaestogodišnji Đurađ Đuričić, koga su domaćini nagradili monografijom Valjevskog Jazz festa.

„38. Valjevski jazz festival počeo je poslednjim taktom sinoćnjeg programa, a pokušaćemo da učinimo sve da u narednim godinama ovaj festival, koji ima tradiciju vrednu epiteta nacionalnog blaga, plasiramo na mapu najprestižnijih džez događaja u Evropi. Valjevo, valjevska i srpska publika to zaslužuju“, rekao je umetnički direktor Milan Đurđević.

BONUS VIDEO: Legende plakale zbog Ćira Blaževića: Sine, strefila me teška bolest

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)