Foto: Goran Srdanov/ Zoran Lončarević/Dragan Mujan/Vladislav Mitić/Nova.rs, Marko Krunić/Promo, shutterstock

Veliki je broj radio i televizijskih voditelja koji su otišli sa B92.

Od osnivanja radija B92 15. maja 1989. prošlo je 33 godine, a za to vreme nekadašnji simbol nezavisnog novinarstva, otpora nacionalizmu i ratnohušačkoj politici tog vremena, pretvorio se u komercijalnu televiziju koja nudi primarno zabavni program.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je ovoj televiziji dodeljena nacionalna frekvencija još 2006. godine, čini se da ta odluka nije uticala na gledanost njenog programa. Naime, kako je NUNS pisao u julu ove godine, od četiri komercijalne televizije sa nacionalnom frekvencijom B92 ima najmanji udeo u gledanosti, koji se na nedeljnom nivou meri od 2 do 3%.

Iako je program komercijalizovan, informativni deo je još uvek donekle odražavao stari duh do 2012. godine, odnosno promene vlasti. Samo dve godine kasnije došlo je do prvog većeg udara za ovu televiziju kada je saopšteno da na njoj više neće raditi Olja Bećković, autorka dugovečne političke emisije „Utisak nedelje“.

Olja Bećković. Emisija Utisak nedelje
Olja Bećković Foto: Ivan Dinić/Nova S

Novinarka je u intervjuu za N1 tada rekla da je njena emisija „zabranjena“ i kao glavnog krivca za to označila tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Trebalo je da počnem 1. septembra onda su mi javili da nije 1. nego 15. Onda nije 15. nego 21. Onda sam iznenada pozvana dva dana pred nastup da mi kažu da mogu da imam emisiju po važećem ugovoru, pod uslovom da potpišem ugovor da od novembra prelazim na Info kanal“, izjavila je tada.

„Od septembra nisam dobila ni jednu ponudu da radim ni u frizerskom salonu, a kamoli na TV. Nekad ste mogli da odete da radite negde druge, ali sada nemate gde da idete, sve televizije su ‘njegove’. Ja sam uverena da je premijer uveren da je objektivan i da je jedino objektivno novinarstvo danas ‘svaka čast Vučiću’. I da on nema nikakav problem sa tim udvorištvom, već da ima problem što ima nekih koji govore nešto drugo. Znate, i u Miloševićevo vreme su novinari postavljali pitanja, pa su pitanja glasila ‘je l’ da da ste u pravu, je l da da ste veliki genije’. Mi sada nemamo ni to, imamo novinare koji umesto pitanja govore ‘dabome'“, poručila je te godine Olja, koja danas svoju kultnu emisiju vodi na televiziji Nova S.

Sličan problem sa novom uređivačkom politikom imao je i popularni voditelj Zoran Kesić. Kada nova epizoda njegove satirične emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ nije emitovana u nedelju uveče, televizija je tvrdila da je produkcija kasnila sa isporukom. Kesić je to negirao.

Zoran Kesić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Epizoda je, kao i obično, blagovremeno snimljena, izmontirana i dostavljena televiziji u nedelju u 20 časova. Sem toga, sve i da smo kasnili sa predajom emisije, nadležni na B92 su morali da obaveste mene i moje saradnike da epizoda neće biti puštena kako bismo i mi na vreme mogli da obavestimo gledaoce“, naveo je tada Kesić, koji je 2020. godine svoju emisiju počeo da vodi na Novoj S.

Igor Brakus, tvorac autorske emisije „Brakus od 3 do 5“, dao je otkaz na RTV B92 2014. godine.

„Zbog nezainteresovanosti menadžmenta radija B92 da nastavim sa svojom autorskom emisijom ‘Brakus od 3 do 5’ i neformalne telefonske ponude da, za svoju platu, budem jedan od voditelja emisije „Bulevar“, doneo sam odluku da, zbog degradacije sebe kao autora, napustim svoju matičnu kuću nakon 20 godina rada i izađem, kao autorska ličnost, na tržište – napisao je Brakus tada na svom Fejsbuk profilu.

Igor Brakus Foto: Ivan Dinić/Nova S

On je tom prilikom dodao i da se nada da negde, „u nekoj varijanti normalnog radijskog ili televizijskog programa, koji popularizuje urbanu i kulturnu varijantu ima mesta za njega i njegove saradnike.“

Takođe, kako je naveo, osim što je odbio da bude jedan od voditelja emisije „Bulevar“, Brakus nije pristao ni da „u novom formatu radija sam diže reglere i najavljuje pesme i govori kakvo je vreme na svoj autorski način“.

Sličnu priču ima i Suzana Zlatanović, poznatija kao Luna Lu, koja je na B92 provela punih 18 godina.

Luna Lu Foto: Marko Krunić

„To je na početku bio skup intelektualaca sa potpuno različitim mišljenjima. Ja sam imala autorsku emisiju, a onda su došli novi vlasnici i novi menadžement i ubrzo sam prebačena u informativu. Otišla sam jer nisam mogla više to da trpim, nisam ni sačekala da mi daju otkaz“, priča Suzana za Nova.rs i dodaje:

„Ja sam tada napunila 40 godina i neki temelj i sigurnost su mi ispod nogu povučeni. To je bilo jako emotivno, posebno zbog toga što je nama stalo da to sačuvamo. Odrasteš i shvatiš da je sve to samo posao i da su pare te koje mogu da kupe skoro svakog. Malo shvatiš koliko si bio naivan.“

„Naučila sam da lično ne shvatam posao, odnosno da ne vezujem svoje postojanje za brend. Shvatila sam da postoji brend i da se ljudi menjaju vremenom“, kaže Zlatanovićeva koja ovih dana sprema novi podkast koji će se emitovati na portalu Nova.rs.

Emisija „Kažiprst“ je godinama bila jedna od naslušanijih na radiju B92, a imala je i svoj televizijski termin. Međutim, od početka sezone 2014. godine, prestala je da se emituje uživo u terminu na radiju što se poklopilo sa ukidanjem „Utiska nedelje” na televiziji B92.

Suzana Trninić Foto:Vladislav Mitić

„Sutra sa vama moja koleginica Tatjana Aleksić, a mi se vidimo u nekom drugom filmu. Svaka asocijacija na ovu moju rečnicu vam je pogrešna. Doviđenja“, ovim rečima je autorka i voditeljka „Kažoprsta“ Suzana Trninić odjavila emisiju i oprostila se od publike.

Ona je kasnije prešla na Prvu televiziju, ali je 2019. godina dobila otkaz. Jedno od zaštitnih lica nekadašnje B92, najbolja novinarka u 2012. po izboru magazina Status, s reputacijom novinarke koja sagovornicima postavlja oštra ali prava pitanja, nije mogla da prihvati mesto – veb novinara.

„Mislim da je vrlo jasno kakva je nova uređivačka politika Prve i da nema razloga da bilo ko bude iznenađen zašto za mene tu više nema mesta“, poručila je tada Trninićeva. koja danas vodi emisiju „Insajder debata“ na Insajder televiziji.

Ljubica Gojgić je sa B92 otišla nakon 14 godina provedenih u ovoj medijskoj kući.

Ljubica Gojgić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Odlazak sa B92 nije bio lak. B92 je mesto moje profesionalne afirmacije na kome sam provela 14 nezaboravnih godina. Ukazala mi se prilika da radim veoma zanimljive poslove: bila sam izveštač sa suđenja Miloševiću, pratila briselski dijalog do prvog potpisa, izveštavala iz Njujorka sa zasedanja Generalne skupštine, vodila nekoliko emisija… U toj kući sam stekla i dobre prijatelje. Rad na B92 naučio me je i kako profesionalna sreća može da se promeni. Pa i to iskustvo je dragoceno i otrežnjujuće“, poručila je ona 2015. godine.

Nekadašnja urednica i voditeljka TV B92 Ivana Konstantinović otišla je iz ove medijske kuće nakon 18 godina.

„Imala sam čast i privilegiju da budem na TV B92 kada je nastala, i priliku da ostanem do samog kraja. Mnogo hvala što ste sa mnom delili putovanje“, objavila je Konstantinovićeva tada na svom Tviter profilu koja danas radi na N1.

Foto: Promo

I popularni radio voditelji Gorica Nešović i Dragan Ilić napustili su B92 i 2011. godine prešli na RTS.

Danica Vučenić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Danica Vučenić je najveći deo novinarske karijere provela na RTV B92 gde je godinama radila emisiju „Kažiprst“, posle čega prelazi na RTV. Na ovoj televiziji je bila autorka emisije „Jedan na jedan“, a 2015. godine otišla je i iz ove kuće jer joj je „onemogućeno da u ime publike postavi pitanja od značaja za javnost“.

BONUS VIDEO: Podkast snaga uma, gošća Maja Nikolić