Glumica se zbog bolesti ugojila 10 kg za 23 dana: Godinu dana tražili dijagnozu

Showbiz 29. nov. 202111:28 > 12:42
Podeli:
Sofija Rajović
Sofija Rajović Foto: Nemanja Jovanović

Glumica Sofija Rajović je u emisiji "RTS ordinacija" progovorila o problemu sa viškom kilograma, izazvanim insulinskom rezistencijom, koja joj je iz korena promenila život.

Sofija je u pomenutoj emisiji ispričala da je prvi znak za uzbunu bio kada je za nešto više od tri nedelje dobila deset kilograma, iako u tom periodu uopšte nije preterivala s hranom. Bila je sigurna da nešto nije u redu, što je potvrdila i dijagnoza, ali se do tada suočavala sa osudom javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

– Dok sam bila u Americi, to je bilo nešto stravično – ja sam se za 23 dana ugojila skoro 10 kilograma. A najčudnije u svemu bilo je što u tom periodu uopšte nisam mnogo jela. Jesam jela slatko, ali ne više nego inače, jedem ga celog života. To mi je bio signal da nešto nije u redu, a po povratku u Srbiju prijatelji su me tešili, da to nije velika količina kilograma – rekla je ona u emisiji „RTS ordinacija“.

Sofija je rešila da pronađe odgovor na pitanje šta se dogodilo, ali su joj na tom putu stajali i kompleksnost postavljanja dijagnoze i komentari okoline.

– Komentari su mi su izuzetno smetali, i inače smatram ružnim i degutantnim komentarisanje tuđeg izgleda. Na primer kad neko ima akne, čemu komentar ‘vidi kakvo ti je lice’, ili ako ima problem sa kilažom…. Takvi komentari su čist bezbrazluk – smatra Sofija i dodaje da su je tabloidi čak „proglašavali“ trudnom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sofija Rajovic (@sofijarajovic)

– Držala sam neke dijete, bile su deprimirajuće jer bih se hranila vrlo rigorozno, a gubitak težine bio je minimalan. Jednom sam smršala samo 400 grama. E to dovodi osobu u ludilo. Vi se mesecima odričete nečega, merite se, i kad stanete na vagu vidite gubitak od ne znam koliko grama… Pa onda promenite dijetu i opet se dešava ista stvar, a onda odete na jedan ručak i sva ta kilaža se vrati – dodala je ona.

– To onda utiče i na društveni život, odete u restoran, pa se tamo pitate šta jesti… Onda dođete do momenta kad shvatite da ceo život kalkulišete kad i šta jesti, u stilu – ‘ako sam sad pojeo ovo, sutra neću ono’ i to je stvarno opterećujuće na dnevnom nivou. Kad shvatite da ste od 365 dana u godini 300 dana razmišljali ‘da li je to bilo pametno jesti ili ne’ – previše je – naglašava glumica.

Sofijino traganje za uzrokom problema i pravom dijagnozom trajalo je skoro godinu dana, da bi tek nakon toga stigla do pravog lekara koji ju je poslao na test intolerancije na glukozu, i tada se jasno pokazao izvor problema.

– Osećam preveliku potrebu za slatkim, to je školski primer insulinske rezistencije i onda mi je bilo čudno što niko nije posumnjao na to jer sam svaki put striktno rekla da imam nenormalnu potrebu za slatkim, da čak i posle određene količine slatkiša, iako prestanem da jedem u tom trenutku, opet bih jela – rekla je ona.

Glumica kaže da je na kraju došla do pravog endokrinologa, čijim pristupom je vrlo zadovoljna.

– To je doktor koji ima predivan pristup pacijentu. Znači, nema osuđivanja, nema nikakvog vida napada niti komplikacije, već je on stvarno u jednom momentu rekao: ‘Ako ti se stvarno mnogo jede slatko, uzmi nešto malo’. To je momenat u kom vas neko bodri da izdržite svoju borbu i da prihvatite stvar malo blaže – naglašava Sofija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sofija Rajovic (@sofijarajovic)

Najvažnije je pridržavati se saveta lekara koji ima dobar pristup, ali nije uvek lako živeti po pravilima koje insulinska rezistencija diktira.

– Morate da budete disciplinovani, ja iskreno malo jesam pa malo nisam. Preveliki sam hedonista da bih mogla ceo život da se odreknem nekih stvari, pa zato mesec-dva vodim računa, pa mesec dana ne vodim… Dok mogu, tako ću, a onda kad ne budem više mogla onda ću verovatno morati drugačije. Meni je lakše da ne uzmem slatko, nego da uzmem neku ‘zdravu’ verziju koja samo podseća na slatkiše – rekla je glumica u pomenutoj emisiji.

Osim terapije dobila je i preporuke da promeni životni stil – da smanji unos slatkiša, uvede šetnju uveče, tačnije 45 minuta brzog hodanja, što joj prija. Ipak, ni ova dinamična aktivnost ne skreće misli sa hrane.

– Celog života sam ješna, stvarno uživam u hrani, želja mi je da se probudim ujutru i da pomislim ‘šta bih mogla danas da obučem’, ili ‘kako da se našminkam’, kao svaka normalna žena, samo da nije ‘gde ručati danas’. E moj se život bazira na ‘Dobro jutro: Gde ručati danas’ – priznaje Sofija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sofija Rajovic (@sofijarajovic)

Sofijno zdravlje po pitanju insulinske rezistencije sada je potpuno regulisano, a status insulina kontroliše jednom godišnje i striktno uzima svoju terapiju, prenosi „Blic.“

Kako je navela, poštuje večernje brzo hodanje i pažljivo prati promene u svom organizmu, pa kada uoči da je dobila nekoliko kilograma, zna koje namirnice odmah izbacuje i o tome povede računa.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar