Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages/Danijel Berkovic/Josip Regovic/PIXSELL/Printscreen/YouTube

Svima se nekada desilo da znaju reči određene pesme od početka do kraja, jer je vanvremenski hit, a da ne možemo da se setimo ko je peva.

Obično su to u pitanju izvođači ili grupe koje su imale samo taj jedan hit, ili je upravo ta pesma ostavila u senci sve druge radove tog izvođača, s obzirom na to da ga samo po njoj prepoznaju. Stranci za ovaj fenomen imaju čak i izraz „One-hit wonder“, što u prevodu znači – čudo sa jednim hitom.

PROČITAJTE JOŠ:

To je situacija kada izvođač ili muzičar objavi pesmu koja „doživi“ momentalnu slavu i postane sama svoj brend.

Na domaćoj javnoj sceni ima mnoštvo onih koji su imali samo jedan veliki hit, a ubrzo nako toga su se povukli ili su imali manje hitove.

Pesma Aleksandra Koraća “Počnimo ljubav ispočetka” učinila je da se ime Blagice Đorđević Beti zauvek svrsta u “zlatne glasove” interpretatorki popularnih šlagera. Ona je na „Beogradskom proleću“ davne 1976. godine otpevala ovu pesmu. Publika je odmah odreagovala, a ova numera je i danas veoma popularna. Beti je zbog ovog evergrina postala prepoznatljiva, iako je i pre nje, a i posle nastavila da snima pesme, nikada se nije dogodilo da joj se ponovio ovako veliki hit.

Slovenac Aleksander Mežek otpevao je legendarnu pesmu „Ljubav preko žice“, koja je ostala daleko najveći uspeh ovog pevača.

Jasna Zlokić se 1984. godine na Splitskom festivalu pojavila sa pesmom „Skitnica“, koju je napisao frontmen „Novih fosila“ Rajko Dujmić. Kompozicija je ostala bez nagrade, ali se ubrzo visoko pozicionirala na ondašnjim top listama. Stotine hiljada prodatih nosača zvuka i zvanična titula najbolje pevačice te godine najbolji su dokaz da je ova pesma proslavila pevačicu. To je ujedno bio i najveći uspeh Jasne Zlokić i trenutak kada je ceo region pričao o njoj.

Divlji anđeli su bivša jugoslovenska pop grupa iz Beograda. Grupa je objavila samo jedan album „Divlji anđeli“ 1982. na kojoj im se našao jedini hit u karijeri „Voli te tvoja zver“. Naredne godine grupa se raspala, ali zbog ove numere nikada nisu zaboravljeni.

Još jedna jugoslovenska grupa imala je jedan hit koji ih je proslavio, još uvek se peva, a njihove ostale pesme i nisu bile toliko slušane. U pitanju je bend „Mirzino jato“ iz Sarajeva i njihova pesma „Apsolutno tvoj“.

Daniel Popović je pesmu „Džuli“ pevao na Evroviziji 1983. godine u Minhenu u Nemačkoj, gde je osvojio četvrto mesto. To je bila i ostala njegova najpopularnija pesma.

Jedina i najpoznatija narodnjačka pesma Vlade Divljana, komponovana za film „6 dana juna“ Dinka Tucakovića po scenariju Nebojše Pajkića, lansirala je u orbitu popularnosti Jahiju Gračanlića, romskog folk pevača iz Zagreba. Njegova karijera se, međutim, polako ugasila, ali ova pesma ostala je vanvremenski kafanski hit.

Srđan Miodragović, poznatiji kao Srđan Jul, za mnoge je bio tajanstveni muzičar koji je nakon nekoliko pesama nestao sa javne scene. On je otpevao pesmu „Koketa“ čije reči gotovo svi znaju napamet.

Radiša Marković otpevao je čuvenu pesmu „Neznanka“, a on je ostao neznanac i pored dva vanvremenska hita, malo ko zna za njega. Iako je snimio desetak singlova i dva albuma, dve pesme postale su legendarne. To su „Neznanka“ i „Čija li si sada“.

Pevača Goran Dimitrijadisa Dimu svi pamte po legendarnom hitu devedesetih, moćnoj pesmi „Nije mene dušo ubilo“ sa njegovog prvog albuma, posle koje nije imao većih hitova.

„Nikada nisam hteo da snimam po svaku cenu. Ja ne shvatam to da neko proda njivu ili neko drugo imanje da bi snimio CD. Ja muziku nikada nisam doživljavao kao trgovinu“, rekao je on jednom prilikom, kada je i otkrio da se stalno susretao sa pitanjima – „zbog čega nakon ovog hita nije nastavio u tom smeru?“.

Pevačica Anica Milenković započela je sjajnu karijeru krajem osamdesetih godina, a tokom 90-ih je postala jedna od poznatijih i plaćenijih pevačica kod nas.  Proslavila se hitom „Na lančiću ime tvoje“, a pesma je i danas ostala zapamćena.

Zoran Vanev je makedonski pevač koji je karijeru započeo 1993. godine kada je izbacio pesmu „Angela“. Deset godina kasnije je snimio prvi album na srpskom jeziku i tako stekao popularnost, a ponajviše zbog pesme „Južna pruga“. Ubrzo je prestao da se bavi muzikom i preselio se, a to je ostao jedini hit po kom je prepoznatljiv.

Srđan Milošević, poznatiji kao Srđan M, 2004. godine „žario je i palio“ pesmom „Tebi moja mazo“ koja se i danas peva na svakoj žurki, u svakoj kafani. Međutim, nešto se dogodilo i Srđan se povukao, iako su mu mnogi prognozirali veliku karijeru, ako nastavi da snima pesme. Iz Beograda se odselio u Nemačku, i to davne 2006. godine

Jedan megahit proslavio je i pokojnog pevča Hašima Kučuka Hokija. U pitanju je pesma „Nazdravite drugovi“, koju je bezbroj prevača prepevavalo i nikada nije izašla iz mode.

BONUS VIDEO: TOP 5 pevača koji su imali samo jedan hit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare