Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Pool via REUTERS, AP Photo/LIBKOS,JOHANNES SIMON / POOL,UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Na iznenađenje mnogih, američki predsednik Džozef Bajden stigao je u nenajavljenu posetu Kijevu. Kao prvi predsednik posle Džordža Buša, Bajden je posetio ratom zahvaćenu zemlju i uz odjeke sirena za vazdušnu opasnost prošetao gradom sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim. Istovremeno, najviši kineski diplomata Vang Ji otišao je u Moskvu, kako bi pokušao da oformi mirovni plan koji je Kina najavila prošle nedelje.

Od ranog jutra u ponedeljak, Kijevom su se prenele glasine da se sprema nešto „istorijski“. Ove glasine ubrzo su podeljene sa ostatkom sveta, nakon čega je počelo nagađanje o čemu se radi. Brzo je postalo jasno da se grad priprema za posetu visokog ranga, da bi potom bilo saopšteno da je reč o jednom američkom zvaničniku.

Iako je zbog mera bezbednosti sve sugerisalo na to da je u pitanju Džozef Bajden, to je delovalo nerealno sve dok trenutka kada je upravo on uslikan sa Zelenskim u Kijevu.

Foto: Printscreen AP/Video

Iako je ranije bila najavljena samo njegova poseta Poljskoj, Bajdenova povorka automobila stigla je u palatu Marinski u Kijev nešto posle 8:30 po lokalnom vremenu. Na ulazu su ga dočekali Zelenski i njegova supruga Olena Zelenska.

„Putinov osvajački rat propada“

„Putin je mislio da je Ukrajina slaba i da je Zapad podeljen“, rekao je Bajden uz ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

„Mislio je da može da izdrži duže od nas. Mislim da on to trenutno ne misli. On je jednostavno pogrešio. Godinu dana kasnije, dokazi su upravo ovde u ovoj prostoriji. Stojimo ovde zajedno“, poručio je američki predsednik.

Bajdenova poseta Ukrajini, njegova prva od invazije, bila je veoma simboličan trenutak koji je trebalo da pokaže trajnu američku podršku zemlji i njenom narodu.

Foto: Volodymyr Zelenskiy/Telegram

On se podsetio na početak rata, kada je svet sa zebnjom posmatrao gomilanje ruskih trupa duž ukrajinske granice.

U svom govoru, Bajden se prisetio kako su on i Zelenski razgovarali telefonom dok su „ruski avioni bili u vazduhu, a tenkovi išli preko granice“.

„Rekli ste mi da možete da čujete eksplozije u pozadini. Nikada to neću zaboraviti. Te mračne noći pre godinu dana, svet se bukvalno u to vreme pripremao za pad Kijeva. Možda čak i kraj Ukrajine. Godinu dana kasnije, Kijev stoji. A Ukrajina stoji. Demokratija stoji“, izjavio je Bajden.

Američki predsednik najavio je da će Amerika izdvojiti dodatnih 500 miliona evra za naoružanje za Ukrajinu.

Diplomatija i u Moskvi

U međuvremenu, najviši kineski diplomata Vang Ji otputovao je u Moskvu, kao deo napora Kine da formira mirovni plan između Rusije i Ukrajine.

Vang Venbin Foto: GREG BAKER / AFP / Profimedia

Kina je najavila da će predstaviti mirovnu inicijativu za okončanje jednogodišnjeg rata u Ukrajini, koja se zasniva na dijalogu sukobljenih strana i poštovanju teritorijalnog integriteta.

„Kina neće stajati po strani, niti dolivati ulje na vatru“, rekao je nedavno kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

„Nastavićemo da pozivamo na mir i dijalog“, dodao je on i najavio da će Peking izneti predlog političkog rešenja ukrajinske krize na osnovu principa Povelje UN.

Ne precizirajući na koga misli, Vang je rekao da postoje „snage koje ne žele da pregovori uspeju i da se rat završi“ i da sankcije ne rešavaju sukobe između država.

Foto: EPA-EFE/SERGEI KARPUKHIN/KREMLIN POOL/SPUTNIK

„Moramo dati šansu miru. Predlažem da svi počnu mirno da razmišljaju, posebno prijatelji u Evropi, šta možemo da uradimo da zaustavimo ovaj rat“, naglasio je on.

Kina do sada nije osudila napad Rusije na Ukrajinu, ali je označila SAD i NATO kao krivce za rat koji je počeo ruskom invazijom 24. februara 2022. godine.

Zasad nije poznato sa kim je Vang razgovarao u Moskvi, ali je ranije najavljeno da kineski predsednik Si Đinping planira da održi veliki govor na godišnjicu rata u Ukrajini, 24. februara.

POGLEDAJTE JOŠ:

Američki državni sekretar Entoni Blinken prethodno je optužio Kinu da planira da isporuči oružje Rusiji, o čemu navodno Pentagon ima saznanja.

Blinken je upozorio da ovo predstavlja crvenu liniju za Ameriku, kao i da će se tim potezom Kina svrstati na stranu Rusije.

Kineski zvaničnici ove navode odbacili su kao neosnovane i istakli da ulažu napore u postizanje mira između Rusije i Ukrajine, što dokazuje i činjenica da je Vang Ji otišao u Moskvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare