Valerij Zalužni i Sergej Šaptala Foto:EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski održava konsultacije o smeni, ne samo glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, već i načelnika Generalštaba Sergeja Šaptale. O tome piše Ukrajinska pravda, pozivajući se na obaveštene izvore u timu predsednika Ukrajine i vojnim krugovima.

„Šaptala će napustiti Generalštab. Sve ostalo je neizvesno“, rekao je jedan od visokih sagovornika Pravde, odgovarajući na pitanje kakve se rekonstrukcije u Generalštabu planiraju u bliskoj budućnosti.

Drugi izvor Pravde je rekao da bi se „sve ove promene mogle dogoditi sredinom sedmice“.

Valerij Zalužni je danas objavio na Fejsbuku zajedničku fotografiju sa Sergejem Šaptalom i čestitao mu rođendan.

„I dalje će nam biti veoma teško, ali sigurno se nikada nećemo stideti. Srećan sam što si u ovom životu i u ratu bio pored mene, čovek za kog je Ukrajina zaista iznad svega. Srećan rođendan, prijatelju!“, napisao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako prenose ukrajinski i zapadni mediji, Vladimir Zelenski je na sastanku održanom 29. januara obavestio Valerija Zalužnog o njegovoj skoroj smeni na poziciji glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine. Kancelarija predsednika i Ministarstvo odbrane Ukrajine zvanično su demantovali da će Zalužni biti smenjen. Ukaz o razrešenju vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine još nije potpisan.

Međutim, 4. februara u intervjuu italijanskom TV kanalu Rai News 24, Zelenski je potvrdio da razmatra mogućnost da smene vojnog vrha, uključujući i generala Zalužnog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar